Brak produktów w koszyku
Sałatka z pomidorami i kwiatami
Sezon na pomidory w pełni. Cudnie pachnące malinówki i inne czarujące, kolorowe odmiany podbijają nasze kubki smakowe.
Kiedy lato w pełni i jakoś czasu mniej na gotowanie ciepłych potraw, warto przygotować błyskawiczną sałatę. Na przykład sałatkę z kolorowych pomidorów i jadalnych kwiatów.
O jadalnych kwiatach więcej możecie przeczytać TU, a ja zachęcam do ich jedzenia. Wygląd i smak jest zniewalający.
Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
- sałata masłowa
- pomidory czerwone
- pomidory żółte
- ogórek zielony świeży
- młody szczypiorek
- jadalne kwiaty: bratki, stokrotki, lwie paszcze, czarnuszka, begonia, liście nasturcji
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- łyżka ziaren gorczycy
- 2 łyżki miodu
- Wszystkie składniki sałatki dokładnie myjemy i osuszamy.
- Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce.
- Pomidory kroimy w plastry, dodajemy do sałaty.
- Ogórka kroimy w cienkie wstążki (kroimy go wzdłuż), dodajemy do sałaty.
- Do sałaty dodajemy również jadalne kwiaty i liście nastrurcji.
- Całość posypujemy szczypiorkiem.
- Składniki sosu dokładnie mieszamy.
- Sosem polewamy sałatkę.
- Kwiaty jadalne możecie kupić u Pana Ziółko lub u Zosi Lawendy.
Dodaj komentarz