Sałatka z pieczonego buraka ze śledziem

Zapraszam po przepis Grzegorza Łapanowskiego na sałatkę z pieczonego buraka ze śledziem.

Koniecznie przeczytajcie tez o tym jak kupować ryby – czym się kierować by wspierać zrównoważone rybołóstwo.

Sałatka z pieczonego buraka ze śledziem
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 3-4 buraki
  2. 2 płaty fileta śledziowego z certyfikatem MSC pokrojonego w cienkie paseczki
  3. 4 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej oliwy
  4. ząbek czosnku
  5. łyżeczka miodu
  6. łyżka soku z cytryny
  7. łyżeczka musztardy
  8. garść natki pietruszki lub ziół, które lubimy (bazylia, melisa, mięta)
  9. nasiona dyni lub słonecznika (opcjonalnie)
  10. Sól, pieprz, cukier – do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Buraki pieczemy (180 st.) około 1h (do miękkości).
  2. Po wystudzeniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę.
  3. Przygotowujemy sos.
  4. Siekamy czosnek lub ścieramy go na drobnej tarce.
  5. Łączymy miód z sokiem z cytryny, musztardą i czosnkiem, po czym powoli dolewamy olej wciąż mieszając sos.
  6. Dodajemy do sosu posiekane zioła i mieszamy.
  7. Doprawiamy go solą i pieprzem.
  8. Pokrojone buraki łączymy z przygotowanym sosem.
  9. Prażymy pestki dyni lub słonecznika na suchej, rozgrzanej patelni.
  10. Na dużym talerzu wykładamy buraki.
  11. Na nie układamy pokrojonego śledzia, a całość posypujemy wybranymi pestkami.
  12. WAŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
Uwagi
  1. AŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona używa wtyczki Akismet do walki ze spamem. Dowiedz się jak przetwarzana jest treść komentarza.