Brak produktów w koszyku
Sałatka z pieczonego buraka ze śledziem
Zapraszam po przepis Grzegorza Łapanowskiego na sałatkę z pieczonego buraka ze śledziem.
Sałatka z pieczonego buraka ze śledziem
2018-12-20 17:33:14
SKŁADNIKI
- 3-4 buraki
- 2 płaty fileta śledziowego z certyfikatem MSC pokrojonego w cienkie paseczki
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub dobrej oliwy
- ząbek czosnku
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- garść natki pietruszki lub ziół, które lubimy (bazylia, melisa, mięta)
- nasiona dyni lub słonecznika (opcjonalnie)
- Sól, pieprz, cukier – do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Buraki pieczemy (180 st.) około 1h (do miękkości).
- Po wystudzeniu obieramy je i kroimy w dużą kostkę.
- Przygotowujemy sos.
- Siekamy czosnek lub ścieramy go na drobnej tarce.
- Łączymy miód z sokiem z cytryny, musztardą i czosnkiem, po czym powoli dolewamy olej wciąż mieszając sos.
- Dodajemy do sosu posiekane zioła i mieszamy.
- Doprawiamy go solą i pieprzem.
- Pokrojone buraki łączymy z przygotowanym sosem.
- Prażymy pestki dyni lub słonecznika na suchej, rozgrzanej patelni.
- Na dużym talerzu wykładamy buraki.
- Na nie układamy pokrojonego śledzia, a całość posypujemy wybranymi pestkami.
- WAŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
Uwagi
- AŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz