Brak produktów w koszyku
Sałatka z pieczonego kalafiora
Sałatka z pieczonego kalafiora jest hitem nie tylko w moim domu. Pieczony kalafior podbija serce moich bliskich oraz dzieci z klasy Karola. A wszystko to za sprawą samego kalafiora i świetnie połączonych smaków.
Sałatka z kalafiora ma swoją Baletową historię. Była kiedyś w naszym Studiu Marta Dymek z Jadłonomii. Nagrywaliśmy dla Glamour wywiad z Martą i robiliśmy zdjęcia sałatki. I to dzięki Marcie odkryłam smak sałatki z pieczonego kalafiora. A jest on wyjątkowy, bo przenika się w tym smaku wszystko co powinno – sałatka chrupie, jest delikatna, orzechowa, świeża, kwaśna, ostra, słodka i słona. Mamy więc w niej smak idealny.
Sałatkę z kalafiora robię praktycznie co drugi dzień. Karol zabiera ją do szkoły, podaję ją na kolację czy moim znajomym. Zróbcie ją i Wy, oszalejecie :)
- 1 kalafior
- oliwa z oliwek + sól
- 20 pomidorków cherry
- 3-4 łyżki kaparów (mały słoik)
- 1 czerwona cebula
- solidna garść orzechów (nerkowca lub laskowe)
- 2 łyżki natki pietruszki
- oliwa z oliwek, sok z połowy cytryny, sól i pieprz - do smaku
- Kalafiora myjemy i dzielimy na malutkie różyczki.
- Polewamy go oliwą z oliwek i dokładnie tę oliwę wcieramy w każdą różyczkę. Robimy to dłońmi, to przyjemne doznanie :)
- Tak przygotowanego kalafiora układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, oprószamy solą i pieczemy 25-30 min w 180 stopniach.
- Kalafior powinien być zrumieniony (jeśli w trakcie pieczenia nie będzie się rumienił, możemy włączyć termoobieg).
- Pomidorki myjemy i kroimy na pół, wrzucamy do miski.
- Kapary odsączamy, dodajemy do pomidorków.
- Cebulę kroimy w kostkę - ląduje w misce.
- Natkę płuczemy, siekamy, dodajemy do warzyw.
- Orzechy prażymy na suchej patelni, siekamy. (jeśli używamy laskowych, po uprażeniu obieramy je z błonek/łupinek).
- Upieczonego kalafiora mieszamy z przygotowanymi składnikami.
- Dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek i sok z cytryny - do smaku.
- Mieszamy całość.
Dodaj komentarz