Brak produktów w koszyku
SAŁATKA Z AWOKADO, ŁOSOSIEM, CHILI – z sosem kolendrowo-cytrynowym
Prosta, szybka, zdrowa i ładnie wyglądająca – taka jest ta sałatka. Pięknie pachnie kolendrą i cytryną. Cudownie smakuje orzechowym awokado. Spróbujcie, bo warto.
I nie ma alergenów :) Zamiast kurzych jaj, użyłam przepiórczych.
* awokado (użyłam 1 szt)
* wędzony łosoś ( ok. 4 łyżek)
* ogórek świeży (1 mały, gruntowy)
* jajko (użyłam dwóch przepiórczych
* chili (kilka plasterków)
* pomidory (posiekałam dwa plastry malinówki)
***SOS***: garść świeżej kolendry, sól, pieprz, łyżeczka oliwy, sok wyciśnięty z cytryny
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę. Za pomocą łyżeczki musimy wydrążyć środek – zostawiamy łupinę. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało. Awokado, ugotowane na twardo jajko, ogórka i pomidorka kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojonego łososia i posiekane chili. W moździerzu ucieramy garść świeżej, pociętej kolendry wraz z sokiem z cytryny (dodałam też cząstki), solą i pieprzem. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy razem z sosem. Sałatką napełniamy łupinki po awokado. Gotowe :)
ps. Z takiej ilości składników zrobicie sałatkę dla jednej głodnej osoby. Gdyby głodnych osób było więcej, dajcie więcej składników :)
Smacznego!
Asia
Dodaj komentarz