Brak produktów w koszyku
Sałatka z grillowanym serem camembert i chipsami z szynki
Sałatowy i sałatkowy nastał czas, więc zapraszam dziś po przepis na bardzo prostą i jednocześnie efektowną sałatkę z roszponki, grillowanego sera camembert, borówek i innych pyszności, jak chipsy z szynki parmeńskiej. Ser możecie również upiec w piekarniku.
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 4 garście roszponki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 sery typu camembert
- ok. Pół kubka borówek
- kiełki, np. rzodkiewki
- dwie łyżki płatków migdałów
- sos:
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu jabłkowego
- łyżka miodu
- ok. 6 łyżek soku pomarańczowego
· Roszponkę myjemy, suszymy i rozkładamy na talerzach.
· Borówki myjemy, nakładamy na roszponkę
· Ser camembert grillujemy na patelni grillowej po ok. 5 minut z każdej strony. Ser powinien lekko się zrumienić i rozpływać w środku. Na patelnię dorzucamy małe pomidorki, które lekko podgrzewamy. Jeśli zdecydujemy się upiec ser, wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. Razem z serem, w osobnym naczyniu wkładamy pomidorki. Podpiekamy je, a następnie obieramy ze skórki.
· Plastry szynki rozkładamy na patelni – podpiekamy je, powinny być chrupiące i pięknie brązowe.
· Migdały lekko prażymy na patelni, na małym ogniu (ok. 3-4 minut)
· Ser camembert układamy na środku talerza, dokładamy pomidorki. Chipsy z szynki zwijamy w rulon, układamy na talerzu.
· Całość posypujemy kiełkami oraz skrapiamy sosem, który przygotowujemy mieszając ze sobą oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, miód oraz sok pomarańczowy. Proporcje składników sosu możemy komponować dowolnie, wedle gustu i smaku.
Dodaj komentarz