Sałatka z paluszków krabowych to przepis mojej Mamy. Mam jest mistrzynią sałatkową. Robi sałatki od podstawowej jarzynowej po taką z kukurydzą i tuńczykiem. Sałatka z paluszków krabowych jest lekka, smaczna i pachnie koperkiem :)
Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
- 2 opakowania paluszków krabowych
- 2 ogórki korniszone
- 4 jajek na twardo
- koperek
- szczypiorek
- majonez + jogurt (2:1)
- sól, pieprz
- Paluszki krabowe kroimy na kawałki, umieszczamy w misce.
- Ogórki obieramy, kroimy w kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę, dodajemy do paluszków i ogórków.
- Do składników dodajemy według uznania posiekany koperek i szczypiorek.
- Całość doprawiamy i mieszamy z sosem przygotowanym z majonezu i jogurtu naturalnego w proporcji 2:1 czyli na szklankę majonezu dajemy pół szklanki jogurtu.
- W sałatce możemy wykorzystać paluszki krabowe lub paluszki surimi.
moja ulubiona to makaron ryżowy nitki, paczka paluszków i ananas w kostkę, sos majonezowy jak kto lubi i kolendra
musi być pyszna! :)