Brak produktów w koszyku
Sałatka z truskawkami, szpinakiem, pomelo i fetą
Zyliard dobra i pełnia smaku – taka jest ta sałatka. Świeży szpinak z jędrnym słodko-kwaśnym pomelo cudownie łączy się z maślanym awokado i truskawkami. Chrupiąca, cienko pokrojona cebula wraz ze słoną fetą cudownie podkreśla charakter sałatki. Prażone orzechy włoskie są sałatkową wisienką na torcie, a całość otula sos przygotowany z dobrej oliwy z oliwek, miodu i balsamico.
Ilość składników zależy od Was. Jeśli chodzi o takie sałatki, wszystko zależy od Was, Waszego smaku i ochoty.
Zapraszam po inne inspiracje sałatkowe. Są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Spakowane do pudełka zaspokoją głód w pracy, a przygotowane w domu i podane na ładnym półmisku czy talerzu mogą być elegancką propozycją na kolację.
- świeży szpinak
- pomelo
- awokado + sok z limonki
- feta
- czerwona cebula
- orzechy włoskie
- garść truskawek
- sos: oliwa z oliwek, miód, ocet balsamiczny
- Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
- Pomelo obieramy ze skóry i filetujemy - ostrym nożem wycinamy białe błonki.
- Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skóry, kroimy w kawałki, skrapiamy sokiem z limonki aby nie ściemniało.
- Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka.
- Obrane orzechy włoskie prażymy kilka minut na suchej patelni.
- Truskawki, myjemy je i kroimy w niewielkie kawałki.
- Sos przygotowujemy mieszając ze sobą (np. w kubku) kilka łyżek oliwy z oliwek (7-8), miód (łyżka) i ocet balsamiczny (3-4 łyżki). Sos możemy posolić do smaku.
- Do naczynia przekładamy szpinak. Dodajemy 3/4 sosu i mieszamy całość tak, by listki pokryły się sosem.
- Dodajemy kawałki pomelo, awokado, czerwoną cebulę i fetę.
- Całość posypujemy orzechami włoskimi.
- Na koniec dodajemy truskawki i całą sałatkę jeszcze raz skrapiamy sosem.
Monika
Zrobiłam w wersji wegańskiej (syrop z agawy zamiast modu) – Pyszka!