Semifreddo z malinami

 

Semifreddo z malinami

Semifreddo to lodowy deser, który najlepiej smakuje wtedy gdy jest lekko rozmrożony.

Słodkość semifreddo przełamują kwaśne maliny. 

Semifreddo ma w sobie wszystko co do szczęścia popołudniowego potrzebne: jest zimne i kruche, słodkie, chrupiące (ma kawałki bezików!) i kwaśne za sprawą malin.

Przygotowanie deseru dzielimy na kilka, bardzo prostych czynności. 

Semifreddo z malinami
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *2 blaszki wyłożone folią spożywczą
  2. 6 jajek (białka + żółtka)
  3. 200 g cukru
  4. 600 ml śmietanki kremówki
  5. 4 kubki malin
PRZYGOTOWANIE
  1. Blaszki wykładamy folią spożywczą, odkładamy.
  2. Jajka myjemy, wycieramy.
  3. Starannie oddzielamy białka od żółtek.
  4. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy do nich 4 łyżki cukru.
  5. Białka ubijamy na sztywno dodając partiami pozostały cukier.
  6. Połowę białka odkładamy, a z połowy pieczemy beziki.
  7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy małe porcje bezików.
  8. Beziki pieczemy ok 50 minut w 140 stopniach.
  9. Śmietankę ubijamy na sztywno.
  10. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  11. W misce łączymy ubitą śmietankę, ubite białka oraz utarte żółtka.
  12. Całość łączymy z malinami oraz bezikami (kruszymy je w palcach).
  13. Masę przekładamy do foremek wyłożonych folią.
  14. Całość przykrywamy folią i mrozimy ok. 6 godzin.
  15. Semifreddo podajemy lekko roztopione - takie smakuje najlepiej.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
 Semifreddo z malinami Semifreddo z malinami Semifreddo z malinami Semifreddo z malinami Semifreddo z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.