Brak produktów w koszyku
Semifreddo z malinami
Semifreddo to lodowy deser, który najlepiej smakuje wtedy gdy jest lekko rozmrożony.
Słodkość semifreddo przełamują kwaśne maliny.
Semifreddo ma w sobie wszystko co do szczęścia popołudniowego potrzebne: jest zimne i kruche, słodkie, chrupiące (ma kawałki bezików!) i kwaśne za sprawą malin.
Przygotowanie deseru dzielimy na kilka, bardzo prostych czynności.
Semifreddo z malinami
2016-08-24 19:45:21
SKŁADNIKI
- *2 blaszki wyłożone folią spożywczą
- 6 jajek (białka + żółtka)
- 200 g cukru
- 600 ml śmietanki kremówki
- 4 kubki malin
PRZYGOTOWANIE
- Blaszki wykładamy folią spożywczą, odkładamy.
- Jajka myjemy, wycieramy.
- Starannie oddzielamy białka od żółtek.
- Żółtka przekładamy do miski, dodajemy do nich 4 łyżki cukru.
- Białka ubijamy na sztywno dodając partiami pozostały cukier.
- Połowę białka odkładamy, a z połowy pieczemy beziki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy małe porcje bezików.
- Beziki pieczemy ok 50 minut w 140 stopniach.
- Śmietankę ubijamy na sztywno.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- W misce łączymy ubitą śmietankę, ubite białka oraz utarte żółtka.
- Całość łączymy z malinami oraz bezikami (kruszymy je w palcach).
- Masę przekładamy do foremek wyłożonych folią.
- Całość przykrywamy folią i mrozimy ok. 6 godzin.
- Semifreddo podajemy lekko roztopione - takie smakuje najlepiej.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz