SERCOWY SERNIK MIGDAŁOWY Z WIŚNIAMI

SERCOWY SERNIK MIGDAŁOWY Z WIŚNIAMIDzisiejszy wpis dedykuję mojej kochanej Mamie, która ma dziś urodziny <3

Pyszny, sercowy, pachnący wanilią, migdałami, ciasteczkami OREO i wiśniami. Idealny na niedzielne popołudnie, w sam raz do kieliszka wiśnióweczki. Smak idealnie sernikowy, aromatyczny, ujmujący lekkością słodyczy i cierpkością wiśni, dopełniający się złocistością kruszonki.

SKŁADNIKI:

* spód: 150 g ciastek oreo + 50 g masła

masa serowa:

SERCOWY SERNIK MIGDAŁOWY Z WIŚNIAMI* 700 g półtłustego twarogu (do sernika, twaróg zmielony dwukrotnie)

* 1-1,5 szklanki cukru (w zależności od tego kto ile słodkości lubi)

* 3 łyżki mąki ziemniaczanej

* 3 jajka

* 2/3 szklanki śmietanki 36%

* 1 łyżeczka esencji waniliowej

SERCOWY SERNIK MIGDAŁOWY Z WIŚNIAMI* 0,5 kg wiśni (użyłam mrożonych, ale można użyć tez tych z wiśniówki)

kruszonka:

* niepełna szklanka mielonych migdałów

* niepełna szklanka cukru

* 120 g rozpuszczonego masła

PRZYGOTOWANIE:

SERCOWY SERNIK MIGDAŁOWY Z WIŚNIAMIDo upieczenia serników użyłam sercowych foremek do pieczenia. Wykorzystując taką ilość składników, można upiec sernik w formie o średnicy 22 cm.

Ciastka OREO rozdrabniamy w malakserze lub umieszczamy w worku foliowym i tłuczemy tłuczkiem. Można przy okazji nieźle odreagować :) Rozdrobnione ciastka mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy masę na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moje małe foremki posmarowałam masłem i posypałam zmielonymi migdałami – nie używałam papieru. Większą formę polecam jednak wyłożyć papierem.

SERCOWY SERNIK MIGDAŁOWY Z WIŚNIAMIWszystkie składniki masy serowej w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki krem- kilka minut – jedynie do połączenia się wszystkich produktów. Masę wylewamy na spód ciastek, a na nią układamy wiśnie.

Czas na kruszonkę – masło mieszamy z migdałami oraz cukrem. Kruszonką posypujemy masę serową i wiśnie.

Sernik pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Aby sernik był gotowy do zjedzenia i smakował najwyborniej, po upieczeniu i ostudzeniu, wstawiamy go do lodówki na kilka godzin.

Smacznego,

Asia

4 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.