Brak produktów w koszyku
SERCOWY SERNIK MIGDAŁOWY Z WIŚNIAMI
Dzisiejszy wpis dedykuję mojej kochanej Mamie, która ma dziś urodziny <3
Pyszny, sercowy, pachnący wanilią, migdałami, ciasteczkami OREO i wiśniami. Idealny na niedzielne popołudnie, w sam raz do kieliszka wiśnióweczki. Smak idealnie sernikowy, aromatyczny, ujmujący lekkością słodyczy i cierpkością wiśni, dopełniający się złocistością kruszonki.
SKŁADNIKI:
* spód: 150 g ciastek oreo + 50 g masła
masa serowa:
* 700 g półtłustego twarogu (do sernika, twaróg zmielony dwukrotnie)
* 1-1,5 szklanki cukru (w zależności od tego kto ile słodkości lubi)
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 jajka
* 2/3 szklanki śmietanki 36%
* 1 łyżeczka esencji waniliowej
* 0,5 kg wiśni (użyłam mrożonych, ale można użyć tez tych z wiśniówki)
kruszonka:
* niepełna szklanka mielonych migdałów
* niepełna szklanka cukru
* 120 g rozpuszczonego masła
PRZYGOTOWANIE:
Do upieczenia serników użyłam sercowych foremek do pieczenia. Wykorzystując taką ilość składników, można upiec sernik w formie o średnicy 22 cm.
Ciastka OREO rozdrabniamy w malakserze lub umieszczamy w worku foliowym i tłuczemy tłuczkiem. Można przy okazji nieźle odreagować :) Rozdrobnione ciastka mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy masę na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moje małe foremki posmarowałam masłem i posypałam zmielonymi migdałami – nie używałam papieru. Większą formę polecam jednak wyłożyć papierem.
Wszystkie składniki masy serowej w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki krem- kilka minut – jedynie do połączenia się wszystkich produktów. Masę wylewamy na spód ciastek, a na nią układamy wiśnie.
Czas na kruszonkę – masło mieszamy z migdałami oraz cukrem. Kruszonką posypujemy masę serową i wiśnie.
Sernik pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę. Aby sernik był gotowy do zjedzenia i smakował najwyborniej, po upieczeniu i ostudzeniu, wstawiamy go do lodówki na kilka godzin.
Smacznego,
Asia
Inspirowane smakiem
Wyglądają cudownie pysznie!