Brak produktów w koszyku
Sernik czekoladowy z rumowymi wiśniami
Obłędnie aksamitny i cudownie mocno czekoladowy jest ten sernik. Przygotowałam go z najbardziej kremowego sera i czekolady z malinami 70%, którą kupiłam w Lidlu.
Wcale nie jest słodki. Czuć mocną czekoladę, ciasteczkowy spód, a totalnie odjechanego charakteru nadają mu wiśnie, które wyjęłam z wiśniówki i przygotowałam a nich sos.
Polecam Wam ten przepis. Jest pyszny i prosty, a w dodatku cudownie wygląda :)
Do przygotowania tego sernika możecie użyć jakiejkolwiek gorzkiej czekolady 70%, nie musi być malinowa.
Jeśli nie macie wiśni w rumie, sos przygotujcie z normalnych (nawet mrożonych) wiśni.
Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm
- *spód
- 180 g biszkoptów (użyłam podłużnych)
- 60 g masła
- *sernik
- 200 g gorzkiej czekolady 70% (użyłam z Lidla, z malinami)
- 100 ml wiśniówki
- 400 g twarogu (bardzo dobrze zmielonego, kremowego)
- 125 g greckiego, gęstego jogurtu
- 2 jajka L (lub 3 M)
- 200 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- *sos wiśniowy
- kubek wiśni z nalewki
- 4 łyzki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek soku z cytryny/limonki
- Ciasteczka miksujemy, dodajemy masło, mieszamy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy ciasteczkami. Formę chowamy do lodówki.
- Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej, dodajemy wiśniówkę.
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną masę.
- W osobnej misce miksujemy ser z jogurtem greckim. Dodajemy żółtka oraz czekoladę. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, ponownie miksujemy.
- Stopniowo do masy serowej dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.
- Masę przekładamy do formy. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Po upieczneiu studzimy, schładzamy w lodówce.
- Wiśnie zalewamy ok. 400 ml wody, dodajemy cukier, zagotowujemy na małym ogniu. Jeśli sos jest za mało slodki, dodajemy więcej cukru.
- Dalej postepujemy tak jak przy robieniu kisielu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy ją do gorących wiśni i energicznie mieszamy.
- Sos nakładamy na upieczony sernik, lub podajemy osobno.
AGA
Świetny przepis. Na pewno wypróbuje. Równie piękny talerz do ciasta. Ciekawe gdzie można taki dostać?