Brak produktów w koszyku
Sernik mandarynkowy
Śmiało mogę stwierdzić, że pieczenie sernika w kąpieli wodnej stało się moim sposobem na udany deser. (bo podobno sernik to nie ciasto, a deser właśnie).Wymyślanie galaretek również… Więc skoro był już sernik z galaretką Whisky, a ostatnio Wasze podniebienia starałam się podbić ciastek z galaretką kawową, dziś pora na ciasto mniej mroczne, aksamitne i orzeźwiające – sernik mandarynkowy.
Upieczenie sernika i podanie go z galaretką mandarynkową to jedno. Sernik możemy dodatkowo otoczyć masą przygotowaną z ubitej na sztywno śmietanki połączonej z mascarpone, cukrem pudrem i skórką otartą z mandarynki. Jest to jednak opcja dodatkowa.
- Okrągła forma do pieczenia (tortownica) o średnicy 18 cm
- Dwa arkusze papieru do pieczenia
- Drugie, większe, żaroodporne naczynie
- *spód
- 180 g ciasteczek owsianych (lub innych ulubionych)
- 60 g masła
- *masa
- 500 g twarogu zmielonego trzy razy (lub gotowego do sernika)
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka likieru Cointreau
- skórka otarta z mandarynki
- *galaretka
- 50 ml wody
- 150 ml masy mandarynkowej (zmiksowane mandarynki z puszki)
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
- *dodatkowo (opcjonalnie)
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g mascarpone
- łyżka cukru pudru
- skórka otarta ze sparzonej mandarynki
- gorzka czekolada
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Zagotowujemy wodę w czajniku (będzie potrzebna do kąpieli wodnej).
- Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciastka kruszymy, mieszamy z masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód formy. Chowamy ją do lodówki.
- Miksujemy ze sobą twaróg, cukier puder, jajka i śmietankę. Dodajemy łyżkę likieru Cointreau oraz startą skórkę z mandarynki (mandarynkę wcześniej zalewamy wrzątkiem). Całości nie miksujemy zbyt długo, aby masa nie napowietrzyła się.
- Wyjmujemy formę z ciasteczkowym spodem i wylewamy na nią masę serową.
- Większą formę żaroodporną (może być forma do tarty) wykładamy drugim papierem do pieczenia.
- Na papier wstawiamy formę z masą serową.
- Do drugiej, żaroodpornej formy wlewamy zagotowaną wodę. Wlewamy ją za papier, tak by nie dostała się do sernika. Powinna sięgać do połowy sernika.
- Formę z wodą i sernikiem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Sernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wierzch powinien być ścięty.
- Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy sernik do ostygnięcia (na ok. 2-3 godziny).
- W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
- W 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
- Mandarynki miksujemy, dodajemy łyżkę soku z cytryny.
- Ok. 150 ml masy mandarynkowej łączymy z 50 ml wody, w której rozpuściliśmy żelatynę.
- Powinniśmy mieć więc 200 ml masy i w niej rozpuszczoną pożądaną ilość żelatyny (sprawdźcie opakowanie i instrukcję)
- Tak przygotowaną, schłodzoną masę wylewamy na ostudzony sernik.
- Sernik z galaretką chowamy do lodówki – na dobrych kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- Galaretka się zetnie, ser nabierze kremowej, zwartej konsystencji.
- Dodatkowo cały sernik możemy posmarować serkiem mascarpone. Jest to opcjonalne, zróbcie jeśli macie ochotę.
- Przed podaniem sernika śmietankę 30% miksujemy na sztywno i łączymy z mascarpone. Dodajemy cukier puder do smaku (1 łyżka) oraz skórkę otartą z mandarynki.
- Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na bokach sernika.
- Sernik możemy oprószyć wiórkami gorzkiej czekolady.
- Sernik przechowujemy w lodówce.
zufik
Ale mi zapachniało, pyszny pomysł!