Brak produktów w koszyku
Sernik z galaretką Whiskey
Przepadłam sernikowo. Uwielbiam połączenia niezbyt oczywiste – na przykład połączenie prawie słodkiego sernika z nieco chrupiącym, maślanym spodem i zupełnie innej niż wszystkiej galaretki – ciut gorzkiej, bo zrobionej z Whiskey Jack Daniel’s.
Do masy serowej dodałam czeko-śliwkę, która świetnie komponuje się z alko galaretką.
Brak mąki w masie serowej i pieczenie w kąpieli wodnej sprawiły, że sernik z galaretką Whiskey stał się aksamitny, gładki i ciut zwarty. Jest idealny.
A.
- Okrągła forma do pieczenia (tortownica) o średnicy 18 cm
- Dwa arkusze papieru do pieczenia
- Drugie, większe, żaroodporne naczynie
- *spód
- 180 g ciasteczek owsianych (lub innych ulubionych)
- 60 g masła
- *masa
- 500 g twarogu zmielonego trzy razy (lub gotowego do sernika)
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 100 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki smarowidła czekoladowego (użyłam czeko-śliwki)
- *galaretka
- 50 ml wody
- 150 ml Whiskey
- 3 łyżki cukru brązowego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Zagotowujemy wodę w czajniku (będzie potrzebna do kąpieli wodnej).
- Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciastka kruszymy, mieszamy z masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód formy. Chowamy ją do lodówki.
- Miksujemy ze sobą twaróg, cukier puder, jajka i śmietankę. Nie robimy tego zbyt długo, aby masa nie napowietrzyła się.
- Wyjmujemy formę z ciasteczkowym spodem i wylewamy na nią masę serową.
- Do masy dodajemy smarowidło czekoladowe – małą łyżeczka nakładamy ją w różne miejsca.
- Większą formę żaroodporną (może być forma do tarty) wykładamy drugim papierem do pieczenia.
- Na papier wstawiamy formę z masą serową.
- Do drugiej, żaroodpornej formy wlewamy zagotowaną wodę. Wlewamy ją za papier, tak by nie dostała się do sernika. Powinna sięgać do połowy sernika.
- Formę z wodą i sernikiem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Sernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wierzch powinien być ścięty.
- Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy sernik do ostygnięcia (na ok. 2-3 godziny).
- W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
- W 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i cukier. Dodajemy alkohol i sok z cytryny.
- Tak przygotowany płyn wylewamy na ostudzony sernik.
- Sernik z galaretką chowamy do lodówki – na dobrych kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- Galaretka się zetnie, ser nabierze kremowej, zwartej konsystencji.
- Przygotowując galaretkę, zwróćcie uwagę na wskazówki na opakowaniu żelatyny. Użyjcie takiej ilości żelatyny lub agaru, jaka przypada na daną ilość płynu.
Kraina Miodem Płynąca
Wow, bardzo pomysłowa galaretka!!! :)