Brak produktów w koszyku
Sernik z pomarańczami
Na Święta serników nigdy dość. Sernik z pomarańczami ma ciasteczkowy, chrupiący spód, mięsiste, doskonale serowe wnętrze i karmelizowane pomarańcze polane lukrem. Jest obłędny!
Sernik z pomarańczami
2016-12-22 13:44:35
SKŁADNIKI
- ilości podane są dla tortownicy o średnicy 18 cm*
- 50 g masła
- 100 g ciastek owsianych lub innych kruchych
masa
- 600 g serka twarogowego do sernika
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki mąki pszennej Lubella
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- sok z 1 cytryny
dodatkowo
- 1 pomarańcza
- kubek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasteczka kruszymy, mieszamy je z roztopionym masłem, wylepiamy nimi spód.
- Tortownicę z wylepionym dnem chowamy do lodówki.
- Składniki na masę miksujemy ze sobą.
- Wylewamy je na ciasteczkowy spód.
- Do piekarnika, na sam dół wkładamy naczynie z wodą - woda będzie parowała przy pieczeniu.
- Sernik pieczemy 15 minut w 180 stopniach i 40 minut w 110 stopniach.
- Po upieczeniu studzimy sernik.
- Pomarańcze szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy ją w plastry.
- Plastry pomarańczy układamy na patelni i oprószamy cukrem pudrem.
- Czekamy aż się karmelizują.
- Karmelizujemy obie strony pomarańczy.
- Tak przygotowane plastry układamy na serniku.
- Cukier puder mieszamy z dwiema łyżkami soku z pomarańczy.
- Przygotowanym lukrem polewamy całość.
- Sernik przechowujemy w lodówce.
Uwagi
- Mój sernik piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli macie większą tortownicę (standard to 22-24 cm, zwiększcie ilość składników o połowę.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz