Brak produktów w koszyku
Skrzydełka w sezamie

Skrzydełka w sezamie są bardzo aromatyczne – to za sprawą marynaty, w skład której wchodzi konfitura pomarańczowa, imbir, sos sojowy tabasco. Wszystkie te smaki świetnie się łączą. Konfitura pomarańczowa świetnie karmelizuje się podczas pieczenia, a jej smak idealnie równoważy słony sos sojowy oraz ostry imbir.
SKRZYDEŁKA W SEZAMIE
2014-08-24 09:29:59
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
50 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 20 min
na 10 skrzydełek
- łyżka konfitury pomarańczowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- łyżeczka Tabasco
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego imbiru (lub marynowanego w plastrach)
- solidna garść sezamu
PRZYGOTOWANIE
- Skrzydełka dokładnie myjemy, dzielimy na części - przecinamy w miejscach zgięcia.
- Przygotowujemy marynatę: czosnek wyciskamy i mieszamy dokładnie z konfiturą pomarańczową, sosem sojowym, oliwą z oliwek, tabasco i imbirem.
- Skrzydełka dokładnie nacieramy marynatą, oprószamy solidnie sezamem i zostawiamy je w misce na ok. 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papierze do pieczenia układamy skrzydełka, polewamy je pozostałą marynatą, posypujemy sezamem.
- Skrzydełka pieczemy w 200 stopniach ok. 50 minut.
- Powinny być bardzo chrupiące i złote.
- Jeśli zbyt szybko zaczną się rumienić, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni.
Uwagi
- Marynata powinna mieć delikatnie słodki smak, powinniśmy czuć w niej słony sos sojowy i słony imbir.
- Jeśli któregoś ze smaku brakuje, dodajemy więcej składnika - wszystko wedle gustu.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

Nashelly
Orientalne, smakowite danie :)