Brak produktów w koszyku
Śledź w tempurze i lekka sałatka kuskus
Od pierwszego wpisu w ramach projektu #NaturalnieBałtyckie staram się odczarowywać wszystkie ryby z Bałtyku. Przepisów powstało dziesiątki, mamy nawet śliczną i mądrą książkę. Raz króluje Flądra, później pierwszeństwo obejmuje turbot, dziś coraz na kolejny przepis na śledzia.
Większości śledź kojarzy się ze Świętami albo płatami w zalewie, oleju czy occie. Przeczytajcie proszę sami o śledziu, jakaż to ryba kapitalna:
Śledź – najpopularniejsza ryba w Polsce
Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Wzięliśmy to sobie do serca: śledź w Polsce jest najpopularniejszą rybą.
W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Śledzie to ryby pelagiczne, zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów.
Sezon na śledzia
Śledzie łowi się prawie przez cały rok. W maju popularne matiasy, czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca do września – śledzie tłuste i słone z mleczną ikrą, a od października – najchudsze ryby.
Od wstąpienia Polski do UE połowy ryb na Bałtyku są limitowane. W zależności od sezonu limity połowu bywają podnoszone lub zmniejszane, na niektórych łowiskach wprowadza się całkowity zakaz. W 2018 roku flota polska w sumie złowiła rekordowe około 50 tys. ton. W 2020 roku limit przyznany Polsce to niespełna 39 tys. ton.
Zdrowe, bo tłuste
Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.
Jedzmy śledzie, bo jak mówi popularne w Holandii przysłowie: ”Śledź w domu – lekarz niepotrzebny”.
Dziś postanowiłam przygotować płaty śledzia w lekkiej jak chmurka tempurze. Idealnie chrupiący śledź wspaniale zagrał z sałatką, którą często podaję latem. Świetnie pasuje do ryb czy mięs i słońca za oknem :)
ŚLEDŹ W TEMPURZE (dla 2 osób)
6 surowych płatów śledzie
odrobina soli i pieprzu
pół szklanki gotowej mieszanki do tempury
pół szklanki wody
2 kostki lodu
szklanka oleju
cytryna
LEKKA SAŁATKA Z KASZY KUSKUS
szklanka kaszy kuskus (+ gorąca woda)
szklanka pomidorków koktajlowych
200 g ciecierzycy w puszce
czerwona cebula
1 ogórek
solidna garść natki pietruszki
sok z całej cytryny
10-15 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (wody powinno być ciut więcej niż kaszy) i czekamy aż kasza wchłonie wszystko.
Do kaszy dodajemy pomidorki pokrojone na ćwiartki, ciecierzycę z puszki, natkę pietruszki, ogórka pokrojonego w kostkę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Wszystko solidnie mieszamy i przekładamy do ładnej miski.
Śledzie wycieramy ręcznikiem papierowym. Delikatnie solimy.
W garnuszku lub na patelni z wyższym rantem rozgrzewamy olej.
W misce łączymy mieszankę do tempury z wodą, dodajemy kostki lodu. Warunkiem dobrej tempury jest niska temperatura mieszanki i wysoka oleju.
Płaty śledzie obtaczamy cieście i smażymy na lekko rumiano z każdej strony.
Usmażonego śledzia odkładamy na moment na ręcznik papierowy, a następnie dodajemy całe płaty na wierzch sałatki.
Smacznego :)
Dodaj komentarz