Brak produktów w koszyku
Śledzie marynowane z topinamburem
Śledzie marynowane z topinamburem, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, rozmarynem i karmelizowaną dymką.
Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów
Asystentka: Katarzyna Owca Dudek
Śledzie marynowane z topinamburem, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, rozmarynem i karmelizowaną dymką.
2015-12-20 14:04:44
SKŁADNIKI
- dla 4 osób
- - śledź a’la matjas w zalewie solankowej 600g
- - topinambur 150g
- - olej rzepakowy tłoczony na zimno 150ml
- - cytryna 1 gałązka
- - masło 30g
- - czosnek 3 ząbki
- - rozmaryn 1 gałązka
- - dymka 2 pęczki
- - cukier 10g
- - pieprz młotkowany do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy.
- Dymkę ze szczypiorkiem kroimy na mniejsze kawałki i karmelizujemy na maśle, dodając odrobinę cukru i soli.
- Topinambur dokładnie myjemy szczoteczką, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
- Następnie kroimy śledzia pod kątem w niewielkie plastry.
- Rybę mieszamy z topinamburem, cienko pokrojonym czosnkiem, sokiem z cytryny, drobno pokrojonym rozmarynem, pieprzem młotkowanym i karmelizowaną dymką.
- Całość zalewamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
- Śledzia podajemy z dobrym pieczywem, posmarowanym masłem.
- Dekorujemy kiełkami słonecznika i pozostałą dymką.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz