Zapraszam po przepis Darii Ładochy na:
ŚLEDZIE NA OSTRO Z OLIWKAMI, MUSZTARDĄ I ZIELONYM PIEPRZEM
- Składniki
- 250 g śledzi filetowanych z certyfikatem MSC
- 50 g zielonych oliwek
- kilka listków natki pietruszki oliwa z oliwek
- Sos :
- szalotki drobno posiekanej
- 1 zielona papryczka chilli drobno posiekana
- 15 g ziaren marynowanego zielonego pieprzu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- 1⁄4 łyżeczki soli
- Przygotowanie
- Śledzia kroimy na paseczki wzdłuż fileta (możesz pozostawić go też w całości). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu, wylewamy go na talerz i układamy na nim śledzia. Całość posypujemy solą, skrapiamy oliwą, dekorujemy oliwkami i pietruszką.
- WAŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
