SKŁADNIKI:
- 5-6 filetów śledziowych (solonych)
- ok. 5 łyżek musztardy (dajemy ulubioną)
- cebula
- olej np. rzepakowy
- sól, pieprz, sok z cytryny
- listek laurowy, ziele angielskie
- mleko – do namoczenia śledzi
Śledzie moczymy w mleku – ok. godziny, odsączamy, osuszamy, kroimy w kawałki. Śledzie łączymy z musztardą, dokładnie smarujemy każdy kawałek, odstwiamy na ok. 30 minut.
Cebulę kroimy w piórka. Możemy ją sparzyć, żeby straciła swoj ostry smak. Doprawiamy ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
W naczyniu/słoiku na dnie układamy cebulę, nia niej układamy śledzie wraz z musztardą i zalewamy oliwą. Ponownie układamy cebulę, śledzie i zalewamy całość oliwą. Dokładamy listek laurowy i ziele angielskie.
Śledzie wkładamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Śmacznego :)
Asia
Czy takie śledzie można zrobić na tydzień przed świętami?