Śledzik a’la Maciej

Zapraszam po przepis na Śledzika Mateusza Damięckiego.

Koniecznie przeczytajcie tez o tym jak kupować ryby – czym się kierować by wspierać zrównoważone rybołóstwo.

Śledzik a'la Maciej
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. śledzie a'la matias z certyfikatem MSC
  2. cebula czerwona
  3. cebula biała
  4. olej słonecznikowy
PRZYGOTOWANIE
  1. Śledzie a'la matias w zalewie olejowej odsączamy, myjemy, osuszamy papierem i kroimy na niewielkie porcje, ok. 3 - 4 cm.
  2. Całą cebulę kroimy na bardzo cienkie plastry, tak żeby plastry były okrągłe.
  3. W pojemniku układamy na dnie warstwę cebuli białej, przekładamy jedną warstwą pokrojonych śledzi, na śledzie kładziemy warstwę cebuli czerwonej, na cebulę znów śledzie, na śledzie cebulę białą i tak dalej.
  4. Kończymy warstwą cebuli.
  5. Dolewamy oleju słonecznikowego.
  6. Śledzie muszą być zalane olejem bardzo dokładnie, bez powietrza między warstwami. Pozostawiamy w pojemniku miejsce, żeby wlany olej nie wylewał się po zamknięciu.
  7. Odstawiamy do lodówki na 2-3 dni, potrawa "przegryza się" w tym czasie, śledzie stają się bardzo słone, delikatne i "cebulowe".
  8. Podajemy z pieczywem z masłem i odrobiną ulubionego majonezu.
Uwagi
  1. WAŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona używa wtyczki Akismet do walki ze spamem. Dowiedz się jak przetwarzana jest treść komentarza.