Brak produktów w koszyku
Śledzik a’la Maciej
Zapraszam po przepis na Śledzika Mateusza Damięckiego.
Śledzik a'la Maciej
2018-12-20 17:40:27
SKŁADNIKI
- śledzie a'la matias z certyfikatem MSC
- cebula czerwona
- cebula biała
- olej słonecznikowy
PRZYGOTOWANIE
- Śledzie a'la matias w zalewie olejowej odsączamy, myjemy, osuszamy papierem i kroimy na niewielkie porcje, ok. 3 - 4 cm.
- Całą cebulę kroimy na bardzo cienkie plastry, tak żeby plastry były okrągłe.
- W pojemniku układamy na dnie warstwę cebuli białej, przekładamy jedną warstwą pokrojonych śledzi, na śledzie kładziemy warstwę cebuli czerwonej, na cebulę znów śledzie, na śledzie cebulę białą i tak dalej.
- Kończymy warstwą cebuli.
- Dolewamy oleju słonecznikowego.
- Śledzie muszą być zalane olejem bardzo dokładnie, bez powietrza między warstwami. Pozostawiamy w pojemniku miejsce, żeby wlany olej nie wylewał się po zamknięciu.
- Odstawiamy do lodówki na 2-3 dni, potrawa "przegryza się" w tym czasie, śledzie stają się bardzo słone, delikatne i "cebulowe".
- Podajemy z pieczywem z masłem i odrobiną ulubionego majonezu.
Uwagi
- WAŻNA RADA: Do wykonania tej i innych rybnych potraw WYBIERAJ ryby z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. W ten sposób pomagasz CHRONIĆ zasoby mórz i oceanów!
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz