Brak produktów w koszyku
Śliwki w occie
Sezon na śliwki trwa. Wcinamy je odruchowo sprawdzając czy nie mają robaka w środku, pieczemy pod kruszonką, smażymy do kaczki i na konfitury, przerabiamy na wszystkie możliwe sposoby. I świetnie, bowiem nie ma większej przyjemności niż odkryte zimą lato zamknięte w słoiku.
Przedstawiam Wam przepis mojej cudownej sąsiadki Eli. Od Eluni dostaję wiele pyszności, a jedną z nich są śliwki w occie. Łapcie przepis i przerabiajcie śliwki, są kapitalne!
Przepis na śliwki w occie znajdziecie również w mojej książce, którą kupicie TU (43 przepisy za 9,99 zł) :)
ŚLIWKI W OCCIE
3-4 słoiki
1 kg śliwek
1 szklanka wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
laska cynamonu
goździk
W garnuszku mieszamy ze sobą wszystkie składniki zalewy. Zagotowujemy ją, trzymamy na małym ogniu.
Śliwki myjemy. Jeśli są wielkie, usuwamy z nich pestki. Jeśli są malutkie, mogą z pestkami wylądować w słoiku.
Śliwki umieszczamy w słoikach. Z zalewy usuwamy laskę cynamonu.
Gorącą zalewą zalewamy śliwki w słoiku.
Zakręcamy słoik, stawiamy go do góry dnem.
Dodaj komentarz