Brak produktów w koszyku
Smaczny orzech – warsztaty z Tabasco i Kikkoman
Bohaterem warsztatów kulinarnych zorganizowanych w Restauracji Trzy Kolory były marki Tabasco i Kikkoman. Warsztaty poprowadził Sebastian Gołębiewski wraz ze swoją Ekipą.
Gotowaliśmy, smażyliśmy i piekliśmy, a oto przepisy przygotowane specjalnie dla Was :)
#kikkomaniak
Świąteczna zupa z orzechów włoskich
Składniki:
1,5l wywaru warzywnego
5 jabłek słodkich
1 cebula
200-300g orzechów włoskich
2 łodygi selera naciowego
2-3cm imbiru świeżego
100ml śmietanki 36%
Płatki ryżowe (do zagęszczenia)
Olej rzepakowy lub orzechowy
Sos sojowy Kikkoman (do smaku)
Miód gryczany (opcjonalnie)
Cynamon
Gałka muszkatołowa
Migdały (opcjonalnie do przybrania)
Wykonanie
Cebulę, jabłka i seler naciowy obierz i posiekaj. Imbir obierz łyżeczką ze skórki i bardzo drobno pokrój.Przygotowane składniki obsmaż na oleju na końcu dodając imbir. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową, zmielone orzechy oraz płatki ryżowe. Zalej wywarem i ugotuj. Zmiksuj. Dopraw sosem sojowym Kikkoman i zabiel śmietanką. Jeśli preferujesz ostrzejsze smaki dopraw sosem TABASCO®.
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi
Ciasto na pierogi – składniki (ok.50-60 szt.):
300g kaszy gryczanej palonej
300g grzybów leśnych mieszanych suszonych
Wywar grzybowy
Tymianek świeży mały pęczek
4 ząbki czosnku
2 cebule lub 6-8 szalotek
200g orzechów laskowych
Olej rzepakowy
Olej lniany
50ml sosu sojowego Kikkoman
Pieprz
Kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ugotuj kaszę gryczaną i wystudź. Ugotuj grzyby, ale nie wylewaj wywaru. Grzyby posiekaj lub zmiksuj na grzybowe pesto. Czosnek i szalotki posiekaj i podsmaż. Orzechy laskowe upraż w piekarniku i zmiksuj. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Dopraw posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty możesz dodać kaszę mannę.
Przygotuj swoje ulubione ciasto na pierogi. Rozwałkuj i wytnij krążki z ciasta. Ulep pierogi i ugotuj. Podawaj z odrobiną lnianego oleju.
Śledź w grzybach z ziołami i orzechowy wafelek
Składniki:
6 dużych świeżych śledzi
4 łyżki mąki żołędziowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
Woda
Sól
Pieprz
150g grzybów mieszanych suszonych
Wywar grzybowy
1 bakłażan
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera naciowego
Rozmaryn świeży i lubczyk
1 Cebula lub szalotka
Natka pietruszki
50ml sosu sojowego Kikkoman
Sos TABASCO® (do smaku)
Jałowiec
Czosnek niedźwiedzi suszony
Olej rzepakowy
Na orzechowy wafelek:
Mąka pszenna
Mąka żytnia razowa
Olej rzepakowy
Mielone orzechy i ziarna
Miód
Sos sojowy Kikkoman (do smaku)
Sos TABASCO® (do smaku)
Woda
Jajo
Nie podaję ilości składników na wafelki. Niech to będzie małym kulinarnym wyzwaniem.
Wykonanie:
Przygotuj wafelki. Połącz wszystkie składniki mikserem z końcówką do zagniatania ciasta. Pozwól niech ciasto odpocznie. Rozwałkuj ciasto i wytnij wafle (możesz skorzystać z maszynki do makaronu z przystawką do wałkowania ciasta). Upiecz wafle w piecu.
Przygotuj sos grzybowy. Grzyby ugotuj i posiekaj (UWAGA! Nie wylewaj wywaru!).
Pokrój bakłażana, seler naciowy i szalotki. Marchew i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce. Podsmaż warzywa z dodatkiem rozmarynu i dodaj grzyby. Suche przyprawy utłucz w moździerzu i dodaj do sosu. Na koniec przypraw posiekanymi świeżymi ziołami oraz sosami Kikkoman i TABASCO®.
Śledzia spraw, przypraw solą i pieprzem. Z pozostałych składników przygotuj panierkę. Śledzia panieruj w małej ilości bardzo lekkiej (płynnej) panierki i smaż w oleju.
Wszystkie składniki skomponuj na talerzu.
Karp w maku i kokosie. Gruszka i jabłko z pęczakiem na domowym winie
Składniki:
2 świeże karpie
2 łyżki mąki pszennej
2 mąki kukurydzianej
2 łyżki maku niebieskiego mielonego
4 łyżki wiórków kokosowych
6-8 łyżek sosu sojowego Kikkoman
Woda
Olej rzepakowy
100g pęczaku
2 gruszki
3 jabłka
50g rodzynek
30g masła
4 łyżki miodu
Rozmaryn
Wino domowe
Sos TABASCO® (do smaku)
Sól
Korzenne przyprawy (np. gałka muszkatołowa, kolendra, cynamon, kmin rzymski, imbir)
Wykonanie:
Ugotuj pęczak. Pokrój w kostkę jabłka i gruszki. Podsmaż z rodzynkami na maśle. Dodaj rozmaryn, korzenne przyprawy i wino domowe. Dopraw sosem TABASCO® i solą.
Karpia wyfiletuj, przypraw sosem sojowym Kikkoman. Obie mąki połącz z zimną wodą i zrób płynną panierkę (jak tempurę). Zanurzaj kawałki karpia w panierce, obtaczaj w maku i wiórkach i smaż na oleju.
Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem
Składniki (6porcji):
150g tapioki
200ml mleka kokosowego
Laska wanilii
2cm Imbiru świeżego
Cukier trzcinowy (do smaku)
400ml wody
200g mieszanych orzechów, migdały
100g cukru
50ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
Sos TABASCO® (do smaku)
Melisa lub mięta
Pomarańcze
Wykonanie:
Ugotuj wodę z cukrem trzcinowym, wanilią i imbirem. Do gotującej wody dodaj tapiokę. Gotuj mieszając i dolewając mleka kokosowego. Gdy kulki tapioki będą zupełnie szkliste. Rozlej pudding do miseczek.
Orzechy i migdały upraż. Z cukru przygotuj złoty syrop, ale nie karmel. Dodaj mleko kokosowe i odparuj nadmiar wody. Przypraw sosem sojowym Kikkoman i sosem TABASCO®.
Orzechy wymieszaj z kokosowym sosem i nałóż na pudding.
Ozdabiaj listkami mięty lub melisy i cząstkami pomarańczy.
Dodaj komentarz