Smażona gładzica z frytkami i duńską remuladą

Sama nie wiem co w tym przepisie jest najpyszniejsze – czy doskonale frytki z płatkami soli czy kapitalnie usmażona gładzika czy może duńska remulada, która spina całość. W ramach projektu #NaturalnieBałtyckie zapraszam po pyszny przepis!

 

 

Składniki: 

  • gładzica 4 filety 
  • ziemniaki 4 szt 
  • olej 0,5 l
  • kiszona kapusta 100 g 
  • korniszony 50 g
  • cebula 50 g 
  • majonez 4 łyżki 
  • dobrej jakości curry 2 łyżki 
  • sól i pierz do smaku 
  • ćwiartki cytryny 
  • mąka pszenna 100 g 
  • piwo jasne zimne 240 ml 
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt 

Filety z gładzicy, oprósz solą oraz pieprzem. Przygotuj z jajka, mąki, proszku do pieczenia i piwa – gęste ciasto bez grudek. Rozgrzej olej, smaż w nim pokrojone wcześniej ziemniaki. Następnie mocz rybę w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Kapustę kiszoną, korniszony i cebulę posiekaj drobno, dodaj majonez, curry oraz sól i pieprz. Podawaj usmażoną rybę z frytkami i remuladą. Rybę możesz skropić sokiem z cytryny. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.