Brak produktów w koszyku
Smażona gładzica z frytkami i duńską remuladą
Sama nie wiem co w tym przepisie jest najpyszniejsze – czy doskonale frytki z płatkami soli czy kapitalnie usmażona gładzika czy może duńska remulada, która spina całość. W ramach projektu #NaturalnieBałtyckie zapraszam po pyszny przepis!
Składniki:
- gładzica 4 filety
- ziemniaki 4 szt
- olej 0,5 l
- kiszona kapusta 100 g
- korniszony 50 g
- cebula 50 g
- majonez 4 łyżki
- dobrej jakości curry 2 łyżki
- sól i pierz do smaku
- ćwiartki cytryny
- mąka pszenna 100 g
- piwo jasne zimne 240 ml
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- jajko 1 szt
Filety z gładzicy, oprósz solą oraz pieprzem. Przygotuj z jajka, mąki, proszku do pieczenia i piwa – gęste ciasto bez grudek. Rozgrzej olej, smaż w nim pokrojone wcześniej ziemniaki. Następnie mocz rybę w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Kapustę kiszoną, korniszony i cebulę posiekaj drobno, dodaj majonez, curry oraz sól i pieprz. Podawaj usmażoną rybę z frytkami i remuladą. Rybę możesz skropić sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz