Brak produktów w koszyku
Smoothie jaglane
Smoothie jaglane jest świetną propozycją śniadaniową. O Królowej Kasz – kaszy jaglanej pisać nie muszę. Jest pełna zdrowia i każda jej porcja zapewni Wam wiele witamin i minerałów.
Jak dobrze ją ugotować i odczarować w magiczny sposób podpowiada Maia Sobczak, która wraz z Grześkiem Łapanowskim wydała książkę „Najlepsze przepisy dla całej rodziny”.
Książka jest świetna. Wstępniak składający się z zebranych w całość wszystkich rad przechodzi w cudowne, bardzo dostępne dla każdego przepisy. W książce czuć serce, energię i dobrą dusze Mai, która przeplata się z wyjątkową charyzma Grześka. Całość łączą ujmujące fotografie nie tylko jedzenia, ale i pięknych dzieci :)
Przepis na smoothie jaglane pochodzi właśnie z książki Mai i Grześka i jest to pierwszy, ale z pewnością nie ostatni przepis, którym się dzielę i który z całego serca polecam.
- 3-4 łyżki kaszy jaglanej
- garść truskawek (lub malin)
- kilka kawałków rabarbaru *
- łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 szklanki mleka ryżowego
- szczypta cynamonu
- Kaszę jaglaną przelewamy na gęstym sicie wrzątkiem.
- Podprażamy ją w suchym garnku i gotujemy pod przykryciem w wodzie w proporcji 1:2.
- Rabarbar podsmażamy z cukrem*
- Truskawki/maliny płuczemy.
- Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę dolewając tyle mleka, żeby smoothie można było swobodnie pić przez słomkę.
- Rabarbar i świeże truskawki zastąpiłam garścią mrożonych malin.
tesa
Ciekawy przepis – smoothie z kaszą – a czy może być kuskus?