Brak produktów w koszyku
Śniadaniowy rozkład jazdy
Oto śniadaniowa ściągawka – inspiracje śniadaniowe na cały tydzień :)
Wiosna rozkochała nas w sobie na dobre. Na targach atakują nas nowalijki. Maj to bez wątpienia miesiąc szparagów. Jemy lżej i zdrowiej. Na naszych stołach królują sałaty, owoce, młode warzywa. Zapraszam po śniadaniowe inspiracje, są pyszne!
- Składniki na 1 duży koktajl
- *garść szpinaku baby
- *1 banan
- *szklanka mleka roślinnego
- *opcjonalnie łyżka miodu
- Umyty szpinak miksujemy na gładko z bananem i mlekiem i roślinnym*
- Opcjonalnie koktajl dosładzamy do smaku miodem.
- *sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe
- *garść jarmużu
- *pół awokado
- *1 ugotowany niewielki burak
- *szklanka soku jabłkowego
- *opcjonalnie łyżka miodu
- Oczyszczony z błonek jarmuż (same listki bez zdrewniałych błonek) umieszczamy w mikserze. Dodajemy pół awokado i ugotowanego buraka (ewentualnie cieniutkie plastry surowego).
- Do całości dolewamy sok jabłkowy i miksujemy wszystko na gładko.
- Jeśli jest taka potrzeba, dosładzamy koktajl łyżką miodu.
- *filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
- *kubek mleka (roślinnego lub krowiego – zgodnie z upodobaniami)
- *ziarna z połowy laski wanilii
- *filiżanka malin
- *dwie łyżki miodu
- Kaszę jaglaną gotujemy (ok 20 min we wrzątku) i odkładamy filiżankę ugotowanej kaszy do miksera.
- Dodajemy mleko i maliny oraz ziarna wanilii (ostrym nożem kroimy laskę wanilii wzdłuż i wydobywamy ziarna).
- Koktajl miksujemy na gładko.
- Gdyby była potrzeba, dolewamy więcej mleka.
- Koktajl dosładzamy miodem.
- *4 kromki wiejskiego chleba
- * 4 solidne łyżki twarożku koziego
- * 8 szparagów (sól, pieprz, oliwa z oliwek)
- * pesto pietruszkowe (pęczek pietruszki, garść pestek słonecznika, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz)
- Pesto pietruszkowe – listki natki pietruszki miksujemy z uprażonymi pestkami słonecznika i ząbkiem czosnku.
- Podczas miksowania dolewamy oliwę z oliwek do uzyskania konsystencji pesto.
- Pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Szparagi – szparagom odcinamy zdrewniałe końce.
- Jeśli są grube, obieramy je, cieniutkie zostawiamy. Szparagi dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Przekładamy je na małą blaszkę do pieczenia ( ja użyłam foremki angielskiej marki Tala).
- Szparagi polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
- Kromki chleba smarujemy kozim serem.
- Dodajemy pieczone szparagi pokrojone na kawałki.
- Całość solidnie polewamy pesto pietruszkowym.
- Opcjonalnie kanapkę doprawiamy do smaku.
- *kubek kaszy jaglanej
- *2,5 kubka wody
- *łyżka masła
- *sól
- *pęczek szparagów (oliwa z oliwek, sól, pieprz)
- *solidna garść płatków migdałów
- Kaszę jaglaną solidnie płuczemy na sitku (przelewamy wrzątkiem).
- Kaszę przekładamy do garnka i na ogniu prażymy chwilę.
- Dolewamy wodę, dodajemy masło i sól i gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut (do wchłonięcia wody).
- Wszystkie składniki na salsę verde miksujemy na gładko.
- Szparagi płuczemy, oczyszczamy, odcinamy zdrewniałe końce.
- Jeśli szparagi są grube, obieramy je ze skórki, jeśli są cieniutkie, płuczemy je tylko.
- Szparagi umieszczamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
- Po upieczeniu szparagi kroimy na kawałki, dodajemy do jaglanki i salsy verde.
- Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
- Migdały dodajemy do dania.
- Mieszamy całość, ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Składniki dla 1 osoby
- *różne rodzaje młodych listków sałat
- * 1 jajko
- * małe pomidorki cherry (ok 5-6 sztuk)
- *tuńczyk w sosie własnym
- * młody szczypiorek
- *sól, pieprz
- *sos: oliwa z oliwek, łyżka musztardy, łyżka octu jabłkowego, łyżka miodu
- Sałaty myjemy, osuszamy, mieszamy z sosem (sos przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki, dokładnie je roztrzepujemy).
- Wymieszane z sosem listki sałat przekładamy na talerz.
- Dokładamy pokrojone pomidorki (krajalnica OXO jest w tym przypadku nieoceniona) , tuńczyka w kawałkach i jajko na twardo.
- Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
- *2 kromki chleba z żurawiną lub śliwką
- *2 łyżki serka z chrzanem
- *1 jajko
- *szparagi lub pomidorki (pieczone dla dodatkowego efektu smakowego)
- *sól morska/świeżo mielony pieprz
- Kromki chleba smarujemy serkiem z chrzanem.
- Aby przygotować jajko w koszulce wystarczy prosty patent – do słoika wkładamy przeźroczystą folię spożywczą.
- Przytrzymujemy folię i do słoika z folią wbijamy jajko.
- Folię zwijamy.
- Folię z jajkiem w środku zanurzamy w garnuszku z wrząca wodę.
- Trzymamy folię z jajkiem zanurzonym we wrzątku 3 minuty.
- Po tym czasie delikatnie oddzielamy folię od jajka – robi się to bez żadnego problemu.
- Jajko przekładamy na kanapkę.
- Do tak przygotowanej kanapki możemy dodać pieczone szparagi lub pomidory i ukochane zioła.
Pingback: Energetyczny koktajl ze szpinakiem i bananem - Odczaruj Gary!