Jest szybko, pysznie i pachnąco. Danie przygotujecie w 20 minut :)
- szklanka czerwonej soczewicy (+ 2 szklanki wody)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 2 puszki pomidorów (bez skórki, całych)
- sól, świeżo mielony pieprz, łyżeczka kminu rzymskiego
- pół kostki fety
- garść świeżej kolendry
- Soczewicę porządnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Szklankę soczewicy zalewamy dwiema szklankami wrzątku, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
- W tym czasie na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek.
- Kiedy czosnek i cebula zaczną pachnieć, dodajemy pomidory z puszki.
- Łyżką kroimy je na mniejsze kawałki.
- Doprawiamy całość solą, pieprzem i kuminem, podsmażamy chwilę.
- Kiedy soczewica będzie ugotowana, dodajemy ją do pomidorów. Całość trzymamy na małym ogniu kilka minut.
- Przed podaniem do soczewicy i pomidorów dodajemy fetę. Całość solidnie posypujemy kolendrą.
Zrobiłem, zjadłem, smakowało
Wpisuję na listę dań stałych.
Zamaist kolendry dodałem płaską łyżeczkę pesto.