Soczewica w pomidorach z kuminem, fetą i kolendrą

SOCZEWICA W POMIDORACH Z KUMINEM, FETĄ I KOLENDRĄDzisiejszy przepis jest dla wszystkich kochających orientalne smaki. Jest również dla tych, którzy chcą dobrze i smacznie zjeść, a brakuje im czasu. Czyli pewnie dla większości… Dzisiejszy przepis jest też dla osób, które nie jedzą mięsa. 

Jest szybko, pysznie i pachnąco. Danie przygotujecie w 20 minut :)

SOCZEWICA W POMIDORACH Z KUMINEM, FETĄ I KOLENDRĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNKI (dla 3, 4 osób)
  1. szklanka czerwonej soczewicy (+ 2 szklanki wody)
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 2 ząbki czosnku
  4. cebula
  5. 2 puszki pomidorów (bez skórki, całych)
  6. sól, świeżo mielony pieprz, łyżeczka kminu rzymskiego
  7. pół kostki fety
  8. garść świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE
  1. Soczewicę porządnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Szklankę soczewicy zalewamy dwiema szklankami wrzątku, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
  3. W tym czasie na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek.
  4. Kiedy czosnek i cebula zaczną pachnieć, dodajemy pomidory z puszki.
  5. Łyżką kroimy je na mniejsze kawałki.
  6. Doprawiamy całość solą, pieprzem i kuminem, podsmażamy chwilę.
  7. Kiedy soczewica będzie ugotowana, dodajemy ją do pomidorów. Całość trzymamy na małym ogniu kilka minut.
  8. Przed podaniem do soczewicy i pomidorów dodajemy fetę. Całość solidnie posypujemy kolendrą.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

SOCZEWICA W POMIDORACH Z KUMINEM, FETĄ I KOLENDRĄ

  

SOCZEWICA W POMIDORACH Z KUMINEM, FETĄ I KOLENDRĄ

 

 

 

 

 

1 Komentarz

  • Shork

    Zrobiłem, zjadłem, smakowało
    Wpisuję na listę  dań stałych.

    Zamaist kolendry dodałem  płaską łyżeczkę pesto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.