Brak produktów w koszyku
Domowy sos barbecue

Sos BBQ to podstawa grillowania. Można przyprawiać nim mięso (warzywa też!), może być dodatkiem do gotowych potraw. Świetnie smakuje z frytkami.
Sos BBQ można przygotować na wiele sposobów. Czasami tworzy go połączenie pomidorów i sosu Worcestershire. Innym razem przygotować możecie go ze śliwek. Ja postawiłam na… kawę. Oraz imbir, kardamon i jeszcze kilka innych składników, których połączenie bardzo mnie zaskoczyło. Wolno gotowany sos, z minuty na minutę zmieniał zapach i konsystencję. Po godzinie miałam w garnku najpyszniejszy sos, który wykorzystałam jako marynatę do udek kurczaka. Był też dodatkiem do całego dania, o którym więcej jutro :)
Zróbcie sos BBQ, to płynne złoto.
- 15 g imbiru (ok. 2 cm obranego)
- 1 łyżeczka nasion kardamonu
- 3 ząbki czosnku czosnku
- 1 listek laurowy
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 niewielka cebula
- 100 g cukru
- 100 ml octu z czerwonego wina
- 100 ml soku pomarańczowego
- 70 ml sosu Worcester
- 70 ml kawy (z poprzedniego dnia)
- 3 łyżki miodu
- szklanka keczupu (lub dobrej pasty pomidorowej)
- 100 g pomidorów bez skórki (z puszki)
- sól + pieprz (na koniec, do smaku)
- Imbir obrać i razem z nasionami kardamonu, czosnkiem i listkiem laurowym utrzeć w moździerzu.
- Rozgrzać w sporym garnku olej roślinny i podsmażyć na nim cebulę (pokrojoną w kostkę).
- Dodać pastę z moździerza oraz cukier.
- Zgasić octem, sokiem pomarańczowym, sosem Worchester i kawą.
- Zagotować, dodać miód i keczup oraz pomidory, a następnie ok. 1 godziny gotować na średnim ogniu cały czas mieszając.
- Sos zgęstnieje.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przed przelaniem sosu do słoików, można przetrzeć go przez sitko.
- Przepis pochodzi z książki: "Grilluję, bo lubię" Torsten Hulsmann
- Z otrzymanych składników otrzymamy dwa słoiku (2x po ok. 200 ml ) sosu.
- Imbir, kardamon, czosnek i listek, przed ucieraniem w moździerzu, warto podzielić na mniejsze części.

anna
gdzie można znaleźć sos Worchester? Co to w ogóle jest?