SPAGHETTI BOLOGNESE

SPAGHETTI BOLOGNESE

 

SPAGHETTI BOLOGNESE

Od zawsze spaghetti bolognese kojarzyło mi się z makaronem "na szybko", awaryjnym, na pilny głód Pieguska. Karol uwielbia taki makaron, nic więc prostszego jak podsmażyć na oliwie z oliwek cebulkę wraz z czosnkiem, dodać mięso, pomidory, pastę i gotowe.

Tym razem miałam ciut więcej czasu, postanowiłam więc dopracować moje spaghetti bolognese. Przemyciłam w nim Pieguskowi sporo ziół, marchewkę, seler, pietruszkę i parmezan. Mały był zachwycony!

To najpyszniejsze spaghetti bolognese jakie udało mi się zrobić. Szczerze polecam.

SKŁADNIKI (na 4 osoby):

 

      * makaron spaghetti, ok. 200 g (np. Lubella nr 4)

      * 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe z łopatki)

      * 3 łyżki oliwy z oliwek

      * cebula

      * spora marchewka

      * niewielki kawałek selera (mogą być dwie łodygi naciowego, ale nie wszyscy lubią…)

      * niewielka pietruszka

      * 4 świeże pomidory

      * pasta pomidorowa – 400 ml

      * 2 ząbki czosnku

      * sól, pieprz

      * pół łyżeczki gałki muszkatołowej

      * oregano, bazylia

      * parmezan

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie spaghetti bolognese podzieliłam na etapy:

SPAGHETTI BOLOGNESE

ETAP1

* Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.

ETAP 2

* Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy, tak aby nie było dużych grudek. Kiedy zacznie się przysmażać, dodajemy sól do smaku oraz posiekany czosnek i oregano. Podsmażone mięso przekładamy do osobnego naczynia.

ETAP 3

* Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na tarce. Warzywa przekładamy na patelnię, na której smazyliśmy mięso. Podsmażamy je do momentu aż zmiękną. Dodajemy sól do smaku.

OSTATNIE ETAP:

* Do warzyw dodajemy mięso, mieszamy całość. Pomidory zalewamy wrzatkiem, ściągamy z nich skórkę, kroimy, dodajemy do mięsa i warzyw. Do całości dodajemy równiez pastę pomidorową. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i startą gałką muszkatołową.

* Do naszej mięsno-warzywnej bazy dodajemy makaron i mieszamy całość do połączenia się smaków.

* Możemy również w osobnym garnku/patelni łączyć porcje makaronu z mięsem. Wystarczy na oliwie z oliwek podgrzać makaron i dodać do niego pożądaną ilość mięsa i sosu. Całość podgrzewamy chwilę mieszając.

* Danie na talerzy posypujemy tartym parmezanem, bazylią. Możemy polać kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

 

Smacznego!

Asia :)

 

 

 

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.