Brak produktów w koszyku
SPAGHETTI BOLOGNESE
Od zawsze spaghetti bolognese kojarzyło mi się z makaronem "na szybko", awaryjnym, na pilny głód Pieguska. Karol uwielbia taki makaron, nic więc prostszego jak podsmażyć na oliwie z oliwek cebulkę wraz z czosnkiem, dodać mięso, pomidory, pastę i gotowe.
Tym razem miałam ciut więcej czasu, postanowiłam więc dopracować moje spaghetti bolognese. Przemyciłam w nim Pieguskowi sporo ziół, marchewkę, seler, pietruszkę i parmezan. Mały był zachwycony!
To najpyszniejsze spaghetti bolognese jakie udało mi się zrobić. Szczerze polecam.
SKŁADNIKI (na 4 osoby):
* makaron spaghetti, ok. 200 g (np. Lubella nr 4)
* 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowe z łopatki)
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* cebula
* spora marchewka
* niewielki kawałek selera (mogą być dwie łodygi naciowego, ale nie wszyscy lubią…)
* niewielka pietruszka
* 4 świeże pomidory
* pasta pomidorowa – 400 ml
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz
* pół łyżeczki gałki muszkatołowej
* oregano, bazylia
* parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie spaghetti bolognese podzieliłam na etapy:
ETAP1
* Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
ETAP 2
* Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone. Mięso rozdrabniamy, tak aby nie było dużych grudek. Kiedy zacznie się przysmażać, dodajemy sól do smaku oraz posiekany czosnek i oregano. Podsmażone mięso przekładamy do osobnego naczynia.
ETAP 3
* Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na tarce. Warzywa przekładamy na patelnię, na której smazyliśmy mięso. Podsmażamy je do momentu aż zmiękną. Dodajemy sól do smaku.
OSTATNIE ETAP:
* Do warzyw dodajemy mięso, mieszamy całość. Pomidory zalewamy wrzatkiem, ściągamy z nich skórkę, kroimy, dodajemy do mięsa i warzyw. Do całości dodajemy równiez pastę pomidorową. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i startą gałką muszkatołową.
* Do naszej mięsno-warzywnej bazy dodajemy makaron i mieszamy całość do połączenia się smaków.
* Możemy również w osobnym garnku/patelni łączyć porcje makaronu z mięsem. Wystarczy na oliwie z oliwek podgrzać makaron i dodać do niego pożądaną ilość mięsa i sosu. Całość podgrzewamy chwilę mieszając.
* Danie na talerzy posypujemy tartym parmezanem, bazylią. Możemy polać kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Smacznego!
Asia :)
Żuber
Mmm mniamciś