Brak produktów w koszyku
Spring Rollsy z rybą
W ramach projektu #NaturalnieBałtyckie, dziś rozprawiam się z gładzicą.
Obok storni i skarpia (turbota), GŁADZICA należy do pospolitych bałtyckich płastug (ryb flądrowatych). Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie w strefie przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm, największa gładzica złowiona w 2005 roku na łowisku kołobrzeskim (głębokość 64 m) miała 52 cm długości i masę nieco ponad 2 kg. Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi łuskami cykloidalnymi (owalnymi).
Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu).
Ja postawiłam na Spring Rollsy wypełnione warzywami, ziołami i pieczoną rybą. Takie Spring Rollsy są super przekąską. Można maczać je w ulubionym sosie, podam Wam kilka inspiracji.
Najpierw rozprawiamy się z gładzicą. Rybę filetujemy, a filety pieczemy oprószone solą i delikatnie oliwą ok 20 minut w 180 stopniach.
SPRING ROLLSY (składniki na ok 10 sztuk):
*10 sztuk papieru ryżowego (do spring rollsów)
*2 marchewki
*1 ogórek
*1 biała część pora
*listki bazylii tajskiej
*listki kolendry
*listki mięty
*listki pachnotki
*makaron ryżowy lub sałata lodowa
sos:
*orzechowy: masło orzechowe połączone z mlekiem kokosowym
*słodko kwaśny: pół szklanki wody kokosowej + sok z połowy limonki + łyżka cukru brązowego + pół łyżeczki startego imbiru
*słodko kwaśny (do kupienia gotowy)
PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obieramy ikroimy w cieniutkie paseczki. Podobnie robimy z ogórkiem i porem.
Makaron ryżowy gotujemy do miękkości, studzimy. sałatę lodową kroimy na kawałki.
Przygotowujemy kawałki upieczonej ryby.
Każdy arkusz papieru ryżowego moczymy w sporej ilości wody. Po kilkudziesięciu sekundach papier zmięknie.
Na brzegu papieru układamy makaron lub sałatę, warzywa, listki ziół i kawałki ryby.
Całość zwijamy jak gołąbki.
Gdyby spring rolls zbyt kleimy się do talerza, spryskujemy je wodą :)
Dodaj komentarz