Brak produktów w koszyku
STEK IDEALNY
Bardzo zależało mi na pewnym i sprawdzonym przepisie na średnio wysmażoną wołowinę. Według mnie, właśnie taki idealny stek powinien być – średnio wysmażony, ociekający pachnącym masłem, rozpływający się w ustach.
Pewna Twitterowa Chwalipięta wciąż chwaliła się, że robi najlepsze steki na świecie. Udało mi się wyprosić przepis, a nawet film. Zrobiłam notatki, kupiłam wspaniałą polędwicę wołową i przystąpiłam do dzieła. Warto było. To było przepyszne mięso – najlepsze. Delikatne, pachnące świeżo utartym, czarnym pieprzem i masłem. Do steków podałam puree ziemniaczane z zieloną pietruszką oraz karmelizowaną w miodzie marchewkę.
Paweł, bardzo dziękuję za przepis :)
http://www.youtube.com/watch?v=MAqt7EaC9Bg&feature=youtu.be
SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
* polędwica wołowa ok 150 g
* pieprz czarny w ziarnach (jeśli nie mamy moździerza, kupujemy pieprz czarny mielony)
* kilka łyżek oliwy z oliwek
* ćwierć kostki masła
***puree***
* sól
* łyżka masła
* 2 łyżki śmietany
* łyżka listków pietruszki
***marchewki***
* młoda marchew (3)
* łyża masła
* 2 łyżki miodu
* sól morska
PRZYGOTOWANIE – STEKI:
1. Steki muszą mieć temparaturę pokojową – wyciągamy je więc z lodówki około 30 minut przed smażeniem. Rozgrzewamy też piekarnik do 180 stopni – włączamy grilla.
2. Ogrzane steki smarujemy oliwą z oliwek.
3. Pieprz czarny ziarnisty ucieramy w moździerzu – dokładnie wcieramy pieprz w każdy centymetr mięsa.
4. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu.
5. Smażymy steki – 3,5 minuty z jednej strony + kilka sekund każdy bok oraz 3,5 minuty z drugiej strony.
6. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę, po ok. 3 minutach, nakładamy na stek sporą łyżkę masła. Masło spłynie po mięsie.
7. Po usmażeniu mięsa, wstawiamy patelnię do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut.
8. Po pięciu minutach wyciągamy mięso, przykrywamy je folią na kilka minut, aby odpoczęło. Przekładamy mięso na talerz – dopiero na talerzu możemy je posolić. Gotowe :)
* jeśli wolicie steki bardziej wysmażone, smażcie je na dobrze rozgrzanej patleni, na średnim ogniu, po ok. 5 minut z każdej strony.
Puree z ziemniaków przygotowujemy następujaco: ugotowane i rozgniecione ziemniaki łączymy z masłem i śmietaną. Dodajemy bardzo dobrze posiekaną pietruszkę.
Marchewki gotujemy kilka minut w posolonej wodzie. Następnie przekładamy je na patelnię z rozpuszczonym masłem. Dodajemy miód oraz sól morską. Karmelizujemy wszystko około 10 minut od czasu do czasu przewracając marchewki na różne strony.
Smacznego!
Asia :)
Dodaj komentarz