Brak produktów w koszyku
Świąteczna tarta z musem makowym

Tarta z musem makowym, karmelizowanymi rodzynkami i żurawiną, orzechami włoskimi i płatkami migdałów
Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów
Asystentka: Katarzyna Owca Dudek
Tarta z musem makowym, karmelizowanymi rodzynkami i żurawiną, orzechami włoskimi i płatkami migdałów
2015-12-22 18:42:24
SKŁADNIKI
- (dla 4 -8 osób)
- - kruche ciasto 600g
- - śmietana 36% 250ml
- - masa makowa 250g
- - rodzynki 50g
- - wiśniówka 100ml
- - żurawina suszona 50g
- - orzechy włoskie 50 g
- - płatki migdałów 50g
- - cukier puder 30g
- - żelatyna 15g
- - forma do tarty – średnica ok 28 cm (klasyczna forma do tarty)
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto kruche musimy cienko rozwałkować.
- Wykładamy nim foremkę, nakłuwamy widelcem i przykrywamy pergaminem z niewielkim balastem tak aby ciasto od razu nie wyrosło.
- Wkładamy formę do pieca rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy tak przez 20min.
- W międzyczasie namaczamy rodzynki.
- Następnie wrzucamy na patelnię namoczone rodzynki z żurawiną i podlewamy wiśniówką. Całość flambirujemy i czekamy aż alkohol odparuje.
- Po 20 minutach pieczenia tarty, zdejmujemy pergamin i dopiekamy ciasto przez około 10-15min.
- Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
- Na końcu dodajemy masę makową i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Masę wkładamy do lodówki żeby stężała na ok. 3h.
- Orzechy włoskie i płatki migdałów wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i delikatnie opalamy.
- Wystudzoną kruchą formę do tarty wypełniamy musem makowym i dekorujemy bakaliami.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

Dodaj komentarz