Świąteczna tarta z musem makowym

Tarta z musem makowym, karmelizowanymi rodzynkami i żurawiną, orzechami włoskimi i płatkami migdałów

Tarta z musem makowym, karmelizowanymi rodzynkami i żurawiną, orzechami włoskimi i płatkami migdałów

Tarta z musem makowym, karmelizowanymi rodzynkami i żurawiną, orzechami włoskimi i płatkami migdałów

Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów

Dla – Frisco Magda

Asystentka: Katarzyna Owca Dudek 

Tarta z musem makowym, karmelizowanymi rodzynkami i żurawiną, orzechami włoskimi i płatkami migdałów
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. (dla 4 -8 osób)
  2. - kruche ciasto 600g
  3. - śmietana 36% 250ml
  4. - masa makowa 250g
  5. - rodzynki 50g
  6. - wiśniówka 100ml
  7. - żurawina suszona 50g
  8. - orzechy włoskie 50 g
  9. - płatki migdałów 50g
  10. - cukier puder 30g
  11. - żelatyna 15g
  12. - forma do tarty – średnica ok 28 cm (klasyczna forma do tarty)
PRZYGOTOWANIE
  1. Ciasto kruche musimy cienko rozwałkować.
  2. Wykładamy nim foremkę, nakłuwamy widelcem i przykrywamy pergaminem z niewielkim balastem tak aby ciasto od razu nie wyrosło.
  3. Wkładamy formę do pieca rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy tak przez 20min.
  4. W międzyczasie namaczamy rodzynki.
  5. Następnie wrzucamy na patelnię namoczone rodzynki z żurawiną i podlewamy wiśniówką. Całość flambirujemy i czekamy aż alkohol odparuje.
  6. Po 20 minutach pieczenia tarty, zdejmujemy pergamin i dopiekamy ciasto przez około 10-15min.
  7. Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
  8. Na końcu dodajemy masę makową i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Masę wkładamy do lodówki żeby stężała na ok. 3h.
  9. Orzechy włoskie i płatki migdałów wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i delikatnie opalamy.
  10. Wystudzoną kruchą formę do tarty wypełniamy musem makowym i dekorujemy bakaliami.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Tarta z musem makowym, karmelizowanymi rodzynkami i żurawiną, orzechami włoskimi i płatkami migdałów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.