Świąteczne ciastka cynamonowe

świąteczne-peirniczki

Czasami kocham pierniczki – twarde, które miękną zamknięte w pudełku z kawałkiem jabłuszka. Są dni, kiedy wzdycham do ciastek czekoladowych oprószonych gorzkim kakao i nutą przyprawy korzennej.

Grudzień to czas cynamonowych ciastek, które pachną Świętami i są idealnie kruche. Radzę przygotować podwójną porcję…

Świąteczne ciastka cynamonowe pięknie wyglądają zawieszone na gałązce choinki i obłędnie smakują.

 

ŚWIĄTECZNE CIASTKA CYNAMONOWE
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 120 g masła
  2. 120 g cukru pudru
  3. 2 żółtka
  4. 150 g mąki krupczatki
  5. 110 g mąki ziemniaczanej
  6. 1 łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka.
  2. Miksujemy wszystko razem.
  3. Dodajemy mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną i cynamon.
  4. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie przekładamy je na stolnicę i podsypując delikatnie mąką łączymy w kulę.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy kształty.
  6. Posiłkując się słomką w ciasteczkach robimy dziurki.
  7. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  8. Po upieczeniu ciastka możemy ozdobić lukrem i perełkami.
  9. Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dodajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Pierniczki-świąteczne WESOŁYCH-ŚWIĄT świąteczne-ciastka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.