Brak produktów w koszyku
Świąteczne ciastka cynamonowe
Czasami kocham pierniczki – twarde, które miękną zamknięte w pudełku z kawałkiem jabłuszka. Są dni, kiedy wzdycham do ciastek czekoladowych oprószonych gorzkim kakao i nutą przyprawy korzennej.
Grudzień to czas cynamonowych ciastek, które pachną Świętami i są idealnie kruche. Radzę przygotować podwójną porcję…
Świąteczne ciastka cynamonowe pięknie wyglądają zawieszone na gałązce choinki i obłędnie smakują.
- 120 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 150 g mąki krupczatki
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cynamonu
- Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka.
- Miksujemy wszystko razem.
- Dodajemy mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną i cynamon.
- Mieszamy wszystkie składniki, a następnie przekładamy je na stolnicę i podsypując delikatnie mąką łączymy w kulę.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy kształty.
- Posiłkując się słomką w ciasteczkach robimy dziurki.
- Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
- Po upieczeniu ciastka możemy ozdobić lukrem i perełkami.
- Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dodajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Łukasz
Ojej, jakie cudne! <3