No products in the cart.
Świąteczne ciasto marchewkowe

Co tu dużo pisać. Ciasto marchewkowe jest pyszne. Pachnie cynamonem, spód tworzą pierniczki. Jest idealne.
Ciasto można przełożyć orange curd, można je też podać z serkiem śmietankowym zmieszanym z cukrem pudrem i nutą cynamonu czy też konfiturą/nalewką pomarańczową.
Do ciasta możemy dodać migdały, żurawinę, orzechy, wiórki kokosowe – to, na co mamy smak.
- ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE
- ok. 10 pierników w czekoladzie
- łyżka masła
- 250 g marchewki
- 2 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 150 ml oleju
- 100 g posiekanych migdałów
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ***na wierzch
- 200 g serka śmietankowego Almette
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej
- Pierniczki siekamy, mieszamy z łyżką masła. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę pierniczkową wykładamy na spód. Dociskamy.
- Jajka myjemy, wbijamy do miski, miksujemy dodając partiami cukier.
- Do jajek i cukru małym strumieniem dolewamy olej – miksujemy.
- Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, dodajemy do masy – miksujemy.
- Migdały siekamy, dodajemy do masy – miksujemy.
- Do masy dodajemy przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Całość miksujemy na gładką masę.
- Masę wylewamy na spód pierniczkowy. Całość pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
- Upieczone ciasto studzimy.
- Serek śmietankowy ucieramy z konfiturą pomarańczową. Tak przygotowany serek nakładamy na ciasto.
- Do upieczenia tego ciasta użyłam formy o wymiarach 20x25 cm.


Kjg
Robi się błyskawicznie, pachnie bosko, smakuje niebiańsko. Zdecydowanie zajmie godne miejsce wśród naszych ulubionych ciast! Dziękuję i pozdrawiam przedświątecznie :)