Brak produktów w koszyku
Świąteczne ciasto marchewkowe
Co tu dużo pisać. Ciasto marchewkowe jest pyszne. Pachnie cynamonem, spód tworzą pierniczki. Jest idealne.
Ciasto można przełożyć orange curd, można je też podać z serkiem śmietankowym zmieszanym z cukrem pudrem i nutą cynamonu czy też konfiturą/nalewką pomarańczową.
Do ciasta możemy dodać migdały, żurawinę, orzechy, wiórki kokosowe – to, na co mamy smak.
- ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE
- ok. 10 pierników w czekoladzie
- łyżka masła
- 250 g marchewki
- 2 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 150 ml oleju
- 100 g posiekanych migdałów
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ***na wierzch
- 200 g serka śmietankowego Almette
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej
- Pierniczki siekamy, mieszamy z łyżką masła. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę pierniczkową wykładamy na spód. Dociskamy.
- Jajka myjemy, wbijamy do miski, miksujemy dodając partiami cukier.
- Do jajek i cukru małym strumieniem dolewamy olej – miksujemy.
- Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, dodajemy do masy – miksujemy.
- Migdały siekamy, dodajemy do masy – miksujemy.
- Do masy dodajemy przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Całość miksujemy na gładką masę.
- Masę wylewamy na spód pierniczkowy. Całość pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
- Upieczone ciasto studzimy.
- Serek śmietankowy ucieramy z konfiturą pomarańczową. Tak przygotowany serek nakładamy na ciasto.
- Do upieczenia tego ciasta użyłam formy o wymiarach 20x25 cm.
Kjg
Robi się błyskawicznie, pachnie bosko, smakuje niebiańsko. Zdecydowanie zajmie godne miejsce wśród naszych ulubionych ciast! Dziękuję i pozdrawiam przedświątecznie :)