Brak produktów w koszyku
ŚWIĄTECZNY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, NUTĄ CYNAMONU, ŻURAWINĄ I ORANGE CURD
Iście świąteczny jest ten sernik. Z pachnącymi, maślanymi ciasteczkami na spodzie, masą serową połączoną z białą czekoladą i cynamonem, kremem pomarańczowym, piernikową posypką oraz żurawiną wieńczącą całość.
Przygotowanie tego sernika to kilka czynności. Rozpiszę je Wam dokładnie. Sernik świąteczny choć nie jest trudny w przygotowaniu, to jednak jest ciut czasochłonny.
Pozostaje mi teraz ukryć moją pyszność przed moimi domowymi Podjadkami i przewieźć ją bezpiecznie jakieś 500 km do moich Bliskich :)
SKŁADNIKI:
- ***spód
- 200 g ciasteczek owsianych/maślanych
- 100 g roztopionego masła
- ***masa serowa
- 1 kg zmielonego twarogu
- 3 tabliczki białej czekolady
- 3 duże jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru (+ opcjonalnie jeszcze dwie)
- 1 łyżka cynamonu
- 130 ml śmetanki 30%
- ***na sernik
- serek mascarpone
- 4 pierniki w czekoladzie
- kubek świeżej żurawiny (lub mrożonej)
- ***orange curd
- 2 pomarańcze – ok. 120 ml soku
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 60 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka likieru Cointreau
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasteczka kruszymy bardzo dokładnie i mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę ciasteczkową. Podpiekamy ją ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
2. Twaróg bardzo dokładnie mielimy. Możemy zmiksować blenderem. Białą czekoladę roztapiamy w kapieli wodnej. Do twarogu dodajemy białą czekoladę, miksujemy. Wbijamy jajka, po jednym i cały czas miksujemy masę. Dodajemy kolejno pozostałe składniki – wciąż miksujemy. Opcjonalnie możemy zwiększyć ilość cukru – w przypadku, gdy masa wyda nam się za mało slodka.
Masę wylewamy na ostudzony spód. Pieczemy 50 minut w 200 stopniach.
3. Aby przygotowac lemon curd, musimy umieścić w garnku: wyciśnięty sok z pomarańczy, masło, cukier, sok z cytryny i likier Cointreau (opcjonalnie). Podgrzewamy całość, zagotowujemy. W osobnej misce roztrzepujemy jajka. Jajka cienkim strumieniem wlewamy do gotującego się na małym ogniu soku pomarańczowego. Mieszamy trzepaczką masę do momentu aż zacznie gęstnieć. Po ok. 10 minutach mase przelewamy do szklanego pojemnika (miseczki, słoika) i wstawiamy do lodówki.
inne pomysły na owocowe kremy znajdziecie tu:https://odczarujgary.pl/?s=curd
4. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z papieru do pieczenia i formy. Serek mascarpone rozcieramy dokładnie wraz z łyżką cukru pudru i łyżką likieru Cointreau. Masą serkową dokładnie obtaczamy sernik. Pierniki rozdrabiamy (kruszymy, siekamy). Pierniczkami posypujemy masę serkową.
5. Na wierzch sernika nakładamy krem pomarańczowy. Sernik posypujemy żurawiną – może być mrożona.
Wesołych Świąt :)
Asia
Dodaj komentarz