Przygotowanie tego sernika to kilka czynności. Rozpiszę je Wam dokładnie. Sernik świąteczny choć nie jest trudny w przygotowaniu, to jednak jest ciut czasochłonny.
Pozostaje mi teraz ukryć moją pyszność przed moimi domowymi Podjadkami i przewieźć ją bezpiecznie jakieś 500 km do moich Bliskich :)
SKŁADNIKI:
- ***spód
- 200 g ciasteczek owsianych/maślanych
- 100 g roztopionego masła
- ***masa serowa
- 1 kg zmielonego twarogu
- 3 tabliczki białej czekolady
- 3 duże jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru (+ opcjonalnie jeszcze dwie)
- 1 łyżka cynamonu
- 130 ml śmetanki 30%
- ***na sernik
- serek mascarpone
- 4 pierniki w czekoladzie
- kubek świeżej żurawiny (lub mrożonej)
- ***orange curd
- 2 pomarańcze – ok. 120 ml soku
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 60 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka likieru Cointreau
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE:
2. Twaróg bardzo dokładnie mielimy. Możemy zmiksować blenderem. Białą czekoladę roztapiamy w kapieli wodnej. Do twarogu dodajemy białą czekoladę, miksujemy. Wbijamy jajka, po jednym i cały czas miksujemy masę. Dodajemy kolejno pozostałe składniki – wciąż miksujemy. Opcjonalnie możemy zwiększyć ilość cukru – w przypadku, gdy masa wyda nam się za mało slodka.
Masę wylewamy na ostudzony spód. Pieczemy 50 minut w 200 stopniach.
inne pomysły na owocowe kremy znajdziecie tu:https://odczarujgary.pl/?s=curd
4. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z papieru do pieczenia i formy. Serek mascarpone rozcieramy dokładnie wraz z łyżką cukru pudru i łyżką likieru Cointreau. Masą serkową dokładnie obtaczamy sernik. Pierniki rozdrabiamy (kruszymy, siekamy). Pierniczkami posypujemy masę serkową.
5. Na wierzch sernika nakładamy krem pomarańczowy. Sernik posypujemy żurawiną – może być mrożona.
Wesołych Świąt :)
Asia