Świąteczny wolno pieczony łosoś z glazurą z syropem klonowym

Jak co roku przed Świętami przypominam wszystkim o rybnych przepisach, a co z tym idzie przywołuję tym samym magiczny znak MSC, który podczas rybnych zakupów przypomni Wam o zrównoważonych połowach.

„Obecnie ponad jedna trzecia światowych zasobów ryb i owoców morza jest poławiana w sposób niezrównoważony, powodując przełowienie stad, a dane publikowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (UN FAO) wskazują na pogarszanie się tej sytuacji na przestrzeni lat. Problem ten dodatkowo potęgują takie czynniki jak zanieczyszczenie czy zmiany klimatu. 

Od ośmiu lat organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) organizuje świąteczną kampanię edukacyjną, przypominając Polakom jak ogromny wpływ mają nasze decyzje zakupowe na ekosystemy morskie i zachęcając konsumentów do wyboru ryb i owoców morza z niebieskim certyfikatem MSC. Ten niebieski znak gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych połowów, prowadzonych zgodnie z najbardziej rygorystycznymi wymogami środowiskowymi.”

 

W tym roku miałam przyjemność sfotografować rybne przepisy, które dla MSC przygotował Martin Gimenez Castro (Właściciel i Szef kuchni w restauracji Ceviche Bar i Tuna, zwycięzca 1-wszej edycji

programu Top Chef).

 

Sesja była cudowna, a potrawy obłędne!

Świąteczny wolno pieczony łosoś z glazurą z syropem klonowym

SKŁADNIKI
Duży kawałek dzikiego łososia z certyfikatem MSC
200 ml syropu klonowego
1 łyżka imbiru mielonego
½ łyżki cynamonu mielonego
½ łyżki kminku mielonego
8 szt anyżu
15 szt goździków
Sól i pieprz
WYKONANIE
W misce wymieszaj wszystkie przyprawy, bez goździków i anyżu. Ponacinaj skórę łososia w
kwadraty i zamarynuj połową marynaty, upewniając się, że marynata wniknęła w skórę ryby.
Anyż i goździki ułóż na łososiu. Drugą połowę marynaty zachowaj do posmarowania ryby
podczas pieczenia. Piecz przez ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni malując
łososia pozostałą marynatą co 15 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.