Syrop z kwiatów czarnego bzu

Nastał bezowy szał ciał. Bzem pachnie wszędzie – w parkach, na bazarach, w domach. I dobrze, niech pachnie jak najdłużej! Aby zatrzymać moc kwiatów czarnego bzu, przygotowałam syrop. Prawdziwy, mega słodki, zamknięty w butelkach i słoikach. Postaram się przechować go do zimy, bo ma kapitalne prozdrowotne właściwości. O tym przeczytacie TU.

Aby przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu przygotujcie:

*kwiaty

*cukier

*cytrynę

*wodę

*szklane butelki lub słoiki

 

Syrop z kwiatów czarnego bzu
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na ok 3 l syropu
  2. 0,5 kg baldachów z kwiatami bzu (ok 40-50 sztuk)
  3. 2 kg cukru
  4. 3 l wody
  5. dwie cytryny
PRZYGOTOWANIE
  1. Rozwinięte kwiaty wraz z łodygami rozkładamy i zostawiamy na kilka godzin (jest szansa, że wyjdą z nich wszystkie robaczki).
  2. Po tym czasie odcinamy kwiaty od łodyg, łodygi wyrzucamy.
  3. Kwiaty czarnego bzu przekładamy do garnka, zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy tak na całą noc.
  4. Po zalaniu wrzątkiem na powierzchni mogą pojawić się pozostałe robaczki czy gąsieniczki, wyjmujemy je.
  5. Po całej nocy odcedzamy całość, dodajemy 2 kg cukru oraz sparzone i pokrojone na plasterki cytryny.
  6. Całość trzymamy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia cukru.
  7. Jak tylko syrop zagotuje się, odcedzamy go i jeszcze bardzo gorący przelewamy do wyparzonych słoików.
  8. Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak do ostygnięcia.
  9. Syrop z kwiatów czarnego bzu przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
 
 
 
 
[smartslider3 slider=”4″]

4 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.