Brak produktów w koszyku
Szarlotka z bezą
Szarlotka z bezą to podkręcony klasyk. Kruche, maślane ciasto po brzegi wypełnione jabłkami pachnącymi cynamonem, a na wierzchu chrupiąca beza.
Z podanego przepisu upieczecie jedno ciasto w tortownicy o średnicy 24-25 cm lub dwa w tortownicy o średnicy 18 cm.
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 75 g cukru drobnego
- 2 żółtka
- 1 kg ulubionych jabłek
- pół kubka brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- laska wanilii
- 5 białek
- kubek drobnego cukru
- Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtka i cukier.
- Ciasto szybko zagniatamy.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papier wykładamy ciasto – spód oraz brzegi.
- Ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach na lekko brązowy kolor.
- Boki ciasta możemy przykryć folią aluminiową, aby podczas przypiekania nie spłynęły.
- Jabłka obieramy, kroimy na kawałki.
- Na patelni jabłka przesmażamy wraz z cukrem, ziarnami wanilii* i cynamonem - ok. 10 minut.
- Białka ubijamy na sztywno - partiami dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
- Na podpieczony spód ciasta nakładamy jabłka.
- Na jabłka nakładamy ubitą pianę.
- Całość zapiekamy w piekarniku w 160 stopniach ok 25 minut.
- Obserwujmy bezę - jeśli będzie się zbyt szybko rumienić, zmniejszmy temperaturę do 150 stopni.
- Beza powinna być chrupiąca.
- Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
- *laskę wanilii przepoławiamy wzdłuż, nożem wyciągamy ziarenka wanilii
Oliwia
Co z ciastem, które odłożyliśmy do lodówki?