Szarlotka z bezą

szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą to podkręcony klasyk. Kruche, maślane ciasto po brzegi wypełnione jabłkami pachnącymi cynamonem, a na wierzchu chrupiąca beza. 

Z podanego przepisu upieczecie jedno ciasto w tortownicy o średnicy 24-25 cm lub dwa w tortownicy o średnicy 18 cm.

Szarlotka z bezą
Napisz recenzję
Drukuj
ciasto kruche
  1. 250 g mąki pszennej
  2. 150 g zimnego masła
  3. 75 g cukru drobnego
  4. 2 żółtka
jabłka
  1. 1 kg ulubionych jabłek
  2. pół kubka brązowego cukru
  3. łyżeczka cynamonu
  4. laska wanilii
beza
  1. 5 białek
  2. kubek drobnego cukru
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtka i cukier.
  2. Ciasto szybko zagniatamy.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Na papier wykładamy ciasto – spód oraz brzegi.
  5. Ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach na lekko brązowy kolor.
  6. Boki ciasta możemy przykryć folią aluminiową, aby podczas przypiekania nie spłynęły.
  7. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki.
  8. Na patelni jabłka przesmażamy wraz z cukrem, ziarnami wanilii* i cynamonem - ok. 10 minut.
  9. Białka ubijamy na sztywno - partiami dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
  10. Na podpieczony spód ciasta nakładamy jabłka.
  11. Na jabłka nakładamy ubitą pianę.
  12. Całość zapiekamy w piekarniku w 160 stopniach ok 25 minut.
  13. Obserwujmy bezę - jeśli będzie się zbyt szybko rumienić, zmniejszmy temperaturę do 150 stopni.
  14. Beza powinna być chrupiąca.
  15. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
Uwagi
  1. *laskę wanilii przepoławiamy wzdłuż, nożem wyciągamy ziarenka wanilii
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
szarlotka z bezą szarlotka z bezą szarlotka z bezą szarlotka z bezą szarlotka z bezą

2 Komentarzy

  • Oliwia

    Co z ciastem, które odłożyliśmy do lodówki?

    • Joanna

      Dzień dobry, słuszne pytanie, dziękuję :)
      Wyjścia są dwa: albo całym ciastem wykładamy spód i brzegi i na to dajemy jabłka, a na jabłka pianę z białek. Albo odkładamy część ciasta po to, żeby później przykryć nim jabłuszka.
      Ale skłaniam się do wersji, by całością wylepić spód i brzegi i już to poprawiam w przepisie. Serdeczne pozdrowienia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.