Brak produktów w koszyku
Szaszłyki z krewetek
SZASZŁYKI Z KREWETEK NA TRAWIE CYTRYNOWEJ Z CYTRUSAMI
Spragniona kolorów, znudzona i osaczona szarością, odczarowuję smog, Vogue i cały świat. Na blacie królują jaskry i pastele, w złotym koszyku cytrusy, trawa cytrynowa pachnie i czeka na swoją kolej, a Sauvignon Blanc od Casillero del Diablo spieszy z pomocą.
Dziś proponuję przepis doskonały – i na szybką przekąskę i obiad, kolację i w końcu przyjęcie. Takie szaszłyki wyglądają i smakują doskonale – obowiązkowo w towarzystwie Sauvignon Blanc!
Spieszcie do sklepu po cytrusy, krewetki i wino – i zachowajcie paragon. Koniecznie weźcie udział w Konkursie „Diabelsko Dobre”. Do wygrania kapitalne nagrody i udział w warsztatach w Fodd Lab Studio, które poprowadzi Grzesiu Łapanowski.
Ja już miałam przyjemność by wiedzę z warsztatów czerpać. Poczytacie o tym TU.
- *dla 2 osób
- 5 łodyg trawy cytrynowej
- 20 surowych, oczyszczonych krewetek (po 10 na osobę, 5 na patyczku)
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 limonka
- listki mięty
- 1 butelka schłodzonego wina Casillero del Diablo – Sauvignon Blanc
- Umyte i oczyszczone krewetki wbijamy na trawę cytrynową, odkładamy.
- Cytrusy zalewamy wrzątkiem.
- Czosnek i imbir siekamy.
- 1 łodygę trawy cytrynowej kroimy w drobne kawałki.
- Cytrusy kroimy w plastry.
- Na patelni rozgrzewamy masło wraz z oliwą.
- Dodajemy czosnek, imbir i trawę cytrynową.
- Podsmażamy chwilę całość.
- Kiedy czosnek zacznie pachnieć (uważamy by go nie spalić!), na patelni układamy krewetki.
- Krewetki smażymy z obu stron po minucie – aż z szarych zrobią się pomarańczowe.
- Krewetki oprószamy solą i pieprzem.
- Na patelnię wrzucamy cytrusy (po 2 plastry, a z reszty wyciskamy sok).
- Całość mieszamy tak, by smaki połączyły się.
- Krewetki zdejmujemy z patelni.
- Cytrusy wraz ze wszystkim co zostało na patelni układamy na talerzu.
- Na cytrusach układamy krewetki.
- Dodajemy listki mięty.
- Gotowe!
Zuza
uwielbiam :)