Brak produktów w koszyku
SZYBKA SŁODKOŚĆ – GRUSZKA W CIEŚCIE

Zdania na temat wyglądu tego deseru są podzielone – jedni uważają, ze gruszka w cieście w tej właśnie formie wygląda jak świeczka… Inni dodają, że deser ten wygląda jak noga kurczaka… Rzeczywiście całość wygląda inspirująco… ;-)
Na szczęście zdanie opisujące smak jest jedno – gruszka w cieście francuskim smakuje wspaniale. Dodatkowo, co jest dla mnie najważniejsze, przygotowanie tej pyszności zajmuje 5 minut. Później zostaje tylko pieczenie :)
Skuście się, gruszka w cieście francuskim posypana cynamonem jest przepyszna. W towarzystwie lodów waniliowych stanowi super deser.
SKŁADNIKI:
* gruszki
* ciasto francuskie
* cynamon
* lody waniliowe
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki. Z ciasta francuskiego wycinamy paski. Każdą gruszkę zawijamy w ciasto, oprószamy ją cynamonem i zapiekamy w 190 stopniach przez ok. 20 minut (aż ciasto będzie lekko złote). Ja swoje gruszki zapiekłam w szklanych naczyniach, a później wyłożyłam je na talerz.
Gorącą, cynamonową gruszkę zapieczoną w cieście francuskim możemy podać z lodami waniliowymi.
Do innych bardzo szybkich w przygotowaniu deserów zaliczam i gorąco polecam:
* grillowanego w miodzie ananasa, podanego z żurawiną (ananasa smarujemy miodem, grillujemy po kilka minut na patelni wraz z żurawiną, podajemy z lodami)
* małe ciastka śliwkowe (z ciasta francuskiego wycinamy małe koła, nakładamy owoce, posypujemy cukrem i cynamonem, zwijamy brzegi do środka i zapiekamy ok. 20 minut w 190 stopniach)
Smacznego, Asia
Dodaj komentarz