Brak produktów w koszyku
Szybka tarta francuska ze szparagami
Warto mieć w lodówce arkusz gotowego ciasta francuskiego. Jest produktem bardzo dobrze sprawdzającym się w sytuacji kryzysowej, kiedy np. wpadną do nas niespodziewani goście.
Można z niego wyczarować szybką słodkość – wystarczy oprószyć je cukrem, cynamonem, zwinąć, pokroić w ślimaczki i zapiec. Można też przyrządzić z ciasta francuskiego pyszną i szybką słoną tartę. A skoro sezon na szparagi w pełni, niech to będzie szybka tarta francuska z ricottą, szparagami, cukinią i suszonymi pomidorami.
Całość przygotujecie w 20-25 minut.
Powodzenia!
Ten i inne pyszne przepisy znajdziecie w najnowszym numerze Magazynu SMAQ.
- arkusz ciasta francuskiego
- 200 g ricotty
- szparagi
- cukinia
- ok. 5 pomidorów suszonych
- masło
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na kwadraty lub prostokąty – jak kto woli.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zapiekamy je na złoty kolor – ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- W tym czasie ricottę doprawiamy sola i pieprzem.
- Cukinię myjemy i przy pomocy obieraczki ścieramy z niej długie i cienki wstążki. Wstążki cukinii rumienimy na patelni, na maśle kilka minut.
- Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe, białe końce i również podsmażamy na maśle – ok. 7 do 10 minut. (jeśli są grube, obieramy je ze skóry)
- Na upieczone ciasto nakładamy ricottę.
- Dodajemy zwinięte wstążki cukinii, szparagi oraz pokrojone suszone pomidory.
- Całość oprószamy sola i świeżo mielonym pieprzem.
- Smacznego, Asia
Dodaj komentarz