Brak produktów w koszyku
Szybka zupa tajska
Kiedy potrzebuję rozgrzać się w kilka chwil, bez wahania sięgam po mój ulubiony zestaw:
*czosnek, imbir, kurkumę, chilli
*trawę cytrynową (mrożę, żeby mieć na zaś)
*pastę curry
*mleko kokosowe
*mięso + warzywa
*makaron
I możecie wierzyć lub nie, ale w 15 minut mam gar po brzegi wypełniony obłędnie aromatyczną, rozgrzewającą i pyszną zupą. Szybka tajska zupa na pewno podbije Wasze serca. Radzę w szufladzie mieć zestaw tych cudnych produktów. Będziecie mogli rozgrzewać się w każdej chwili. To prawdziwe danie na rozgrzanie!
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 4 ząbki czosnku
- chili
- trawa cytrynowa 1 szt
- czerwona pasta curry (2 łyżki)
- łyżka sosu sojowego
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru (lub 4 plasterki świeżo startego)
- pierś kurczaka
- 2 puszki mleka kokosowego (po ok 400 ml)
- pół kubka zielonego mrożonego groszku
- pół kubka zielonej fasolki (może być mrożona)
- łyżka czarnego sezamu (lub zwykłego)
- poł limonki
- kolendra/mięta
- makaron np. ryżowy
- W woku lub garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i posiekane chilli (usuwamy pestki).
- Kiedy czosnek zacznie pachnieć dodajemy pozostałe przyprawy (kurkumę, cynamon, imbir).
- Dokładamy pastę curry i wrzucamy umytego, oczyszczonego i pokrojonego na kawałki kurczaka.
- Dolewamy łyżkę sosu sojowego, mieszamy całość.
- Kiedy kurczak pokryje się pastą i pozostałymi składnikami, zalewamy całość mlekiem kokosowym.
- Zmniejszamy gaz i gotujemy wszystko na malutkim ogniu.
- Dorzucamy groszek i fasolę.
- Gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Makaron przygotowujemy zgodnie z poleceniem na opakowaniu.
- Porcję makaronu nakładamy do miski lub głębokiego talerza.
- Makaron zalewamy zupą wraz z dodatkami.
- Całość doprawiamy sokiem z limonki, sezamem i ziołami.
Kejt
Mleko kokosowe z puszki czy takie rzadsze z kartonu ?