Brak produktów w koszyku
Szybki krem z kalafiora
Ale mam fajny przepis dla Was! Robię ten krem już kolejny raz. I robię go zawsze kiedy jestem w czarnej… otchłani z obiadem…
Karol uwielbia tę zupę namiętnie dodaje do niej oliwę truflową. Szybki krem z kalafiora podaję z grzanką.
I właśnie… Szybki krem z kalafiora jest na serio szybki i bezproblemowy. Lecz skrywa w sobie pewien sekret. Sekretem jest podsmażony kalafior, który zmienia swój smak w orzechowy. Przeczytajcie przepis i zróbcie ten krem – zdziwicie się jak bardzo jest prosty i pyszny. Smacznego :)
asia
- *3 porcje
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pół kalafiora
- 3 niewielkie ziemniaki
- 4 kubki bulionu lub wody*
- łyżeczka soli
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- W rondlu rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy pokrojonego na niewielkie kawałki kalafiora i solidnie go podsmażamy.
- Kalafior powinien ładnie pachnieć i być brązowy - cudnie zrumieniony (ok 15-20 min smażenia)|
- Do podsmażonego kalafiora dodajemy obrane, umyte i pokrojone niedbale ziemniaki.
- Przesmażamy całość ok 5 minut i zalewamy wodą.
- Warzywa gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości, solimy.
- Zupę miksujemy na gładko. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy wody.
- Gotową zupę oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
- *jeśli nie mam gotowego bulionu, zalewam warzywa wodą i dodaję ekologiczną kostkę rosołową lub ekologiczną przyprawę do rosołu
Dodaj komentarz