Brak produktów w koszyku
Szynka pieczona z jabłkami
Mam w swoim notesie przepisy mojego Taty na marynaty do mięs. Tata jest Mistrzem pieczeni!
Moją szynkę marynowałam dobę, a następnie upiekłam ją z jabłkami. Powstały z jabłek i marynaty sos przetarłam przez sitko i gotowałam. Dzięki temu uzyskamy pyszny sos do aromatycznej, jabłkowej szynki.
Szynkę pieczemy godzinę na każdy kilogram mięsa w 190 stopniach.
Do szynki idealnie pasuje organiczne wino TN TINTO 2013, Partida Creus.
SZYNKA PIECZONA Z JABŁKAMI
2014-12-15 11:26:10
SKŁADNIKI
- ok. 1 kg dobrej jakości, ekologicznej szynki*
- sos sojowy
- miód
- ok 2 cm korzenia imbiru
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- czosnek niedźwiedzi/majeranek (moze być i jedno i drugie)
- główka czosnku
- 2 soczyste i kruche jabłka
PRZYGOTOWANIE
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy do naczynia.
- Małym nożem robimy niewielkie nacięcia w mięsie.
- Całe mięso nacieramy solą, pieprzem, tartym imbirem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Następnie ponownie nacieramy mięso sosem sojowym i miodem.
- W nacięcia wkładamy kawałki ząbków czosnku.
- Mięso przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Jesli nam się uda, możemy kilka razy przewrócić je, tak by dokładnie wszystko się wymieszało.
- Przed pieczeniem wyjmujemy szynkę z lodówki (dobrze jest gdy ma temp. pokojową), rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
- Przekładamy mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego.
- Dookoła mięsa układamy ćwiartki umytych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek.
- Szynkę pieczemy godzinę (godzina na każdy kilogram mięsa).
- Podczas pieczenia polewamy szynkę sosem z naczynia żaroodpornego.
- Po upieczeniu wyjmujemy szynkę z piekarnika i dajemy jej chwilę odpocząć.
- Marynatę wraz z jabłkami wlewamy na sitko, które stawiamy na garnku. Łyżką przecieramy marynatę i jabłka. Sos gotujemy ok. 10 minut.
- Szynkę podajemy pokrojoną w plastry i polaną sosem.
Uwagi
- * Jeśli chodzi o proporcje przypraw, to nigdy nie trzymam się ich kurczowo. Daję wszystkiego po kilka łyżek, porządnie nacieram mięso, tak aby przyprawy dotarły w jego każdy centymetr.
Adapted from Apoloniusz Dworakowski
Adapted from Apoloniusz Dworakowski
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz