Brak produktów w koszyku
SZYSZKI Z RYŻU I PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH
Stare przepisy są jak zapach i smak bananów w latach 80-tych. Jest w nich coś za czym tęsknimy. Pachną i smakują inaczej, są bardziej wyczekane…
Pamiętacie szyszki? Są okrutnie słodkie i tak samo przyjemne. Można przygotować je w zazwyczaj polecany sposób, czyli łącząc rozpuszczone krówki z masłem. Można też pójść na łatwiznę i wykorzystać gotową masę kajmakową z puszki, którą kupicie w każdym spożywczaku.
Ryż preparowany to pierwszy sposób na tę słodkość. Kolejnym sposobem, która poleciła Marieta z Kuchni + w swoim programie ABC Gotowania, jest połączenie masy kajmakowej z płatkami kukurydzianymi. To połączenie jest kapitalne! Płatki są świetnie chrupiące. Połączone z masą smakują pysznie. Spróbujcie koniecznie.
- puszka masy kajmakowej
- ok. 50-60 g ryżu preparowanego
- ok. 50-60 g płatków kukurydzianych
- Masę kajmakową przekładamy do rondelka, podgrzewamy.
- Masę dzielimy na dwie części - przelewamy do dwóch misek.
- Do jednej miski wrzucamy ryż preparowany, do drugiej płatki kukurydziane, dokładnie mieszamy.
- Przy pomocy łyżki formujemy kulki, odkładamy je na talerz lub tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane kulki schładzamy w lodówce. Masa zastygnie, całość stężeje.
Szefowa kuchni
Szyszki znam doskonale, ale wersji z płatkami nie. :) Wyglądają pysznie. :)