Brak produktów w koszyku
Taco z Turbotem
Turbot to kosmicznie wyglądająca ryba. Muszę przyznać, że z jednej strony fascynuje mnie jej wygląd, a z drugiej trochę się jej boję :)
Turbot, zwany też skarpem…
Występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby.
Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i warzywami.
Postanowiłam rybę oczyścić, upiec i podać z taco, które zrobiłam z tortilli pszennej. Sami spójrzcie jak wyszło :)
TACO Z TURBOTEM
Składniki na 4 taco
dwie pszenne tortille
dwie łyżki majonezu
1 łyżeczka pasty chilli
mała sałata rzymska
pół mango
pół czerwonej cebuli
pestki z granatu
1/4 awokado
kolendra
1 turbot
oliwa z oliwek
sól
tymianek
cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Turbota myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Oczyszczamy go z wnętrzności i odcinamy mu głowę.
Tak przygotowaną rybę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, dodajemy gałązki tymianku, plastry cytryny i pieczemy 25 minut w 190 stopniach.
Dwa placki tortilli składamy na pół, wycinamy mniejsze kółka (4). Składamy je na pół i wkładamy np. w odwróconą do góry nogami foremkę na muffiny. Dzięki temu uzyskamy kształt taco.
Podpiekamy tortille 5 minut w 190 stopniach.
Do tak przygotowanych placków wkładamy pokrojoną sałatę rzymską, majonez z chilli, białe kawałki upieczonej ryby.
Dodajemy mango pokrojone w kostkę, cebulę czerwoną pokrojoną w piórka, kawałki awokado, granat.
Całość oprószamy kolendrą. Gotowe!
Dodaj komentarz