TAGLIATELLE ALLA CARBONARA

TAGLIATELLE-CARBONARA

Przepis ten błyskawicznie przygotowałam dla Uli, która szukała sposobu na dobry, sprawdzony makaron.

Miało być spaghetti, ale jest tagliatelle alla carbonara. To pyszny i prosty przepis. Makaron otulony oliwą i masłem, nutą czosnku, chrupiącym boczkiem i niezastąpionym parmezanem świetnie sprawdzi się i na obiad i na kolację.

Do tagliatelle alla carbonara idealnie pasuje naturalne czerwone wino Dolcetto D’Alba DOC 2013, Giacomo Fenocchio, które kupicie w WinoBlisko.

TAGLIATELLE ALLA CARBONARA
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
12 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
12 min
SKŁADNIKI
  1. *dla 4 osób
  2. 2 jajka
  3. 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  4. 1 łyżka oliwy
  5. 1 łyżka masła
  6. 1 lekko rozgnieciony ząbek czosnku
  7. 175 g boczku pokrojonego w kostkę (użyłam w plastrach z Lidla)
  8. 400 g makaronu tagliatelle (użyłam świeżego z Lidla)
  9. sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka myjemy, wycieramy, wbijamy do miski, roztrzepujemy.
  2. Dodajemy starty parmezan, mieszamy całość, odstawiamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, podsmażamy lekko rozgnieciony ząbek czosnku, dodajemy boczek.
  4. Boczek smażymy na chrupiąco. Czosnek usuwamy z patelni kiedy będzie złoty.
  5. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  6. Po ugotowaniu odcedzamy go, wrzucamy na patelnię i mieszamy całość do momentu aż makaron pokryje się boczkiem i oliwą.
  7. Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka z parmezanem i starannie mieszamy.
  8. Natychmiast zdejmujemy patelnię z ognia.
  9. Danie doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem oraz parmezanem.
Adapted from "Kuchnia włoska-to proste!" Jennifer Donovan
Adapted from "Kuchnia włoska-to proste!" Jennifer Donovan
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
TAGLIATELLE ALLA CARBONARA CARBONARA

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.