Brak produktów w koszyku
TAGLIATELLE ALLA CARBONARA
Przepis ten błyskawicznie przygotowałam dla Uli, która szukała sposobu na dobry, sprawdzony makaron.
Miało być spaghetti, ale jest tagliatelle alla carbonara. To pyszny i prosty przepis. Makaron otulony oliwą i masłem, nutą czosnku, chrupiącym boczkiem i niezastąpionym parmezanem świetnie sprawdzi się i na obiad i na kolację.
Do tagliatelle alla carbonara idealnie pasuje naturalne czerwone wino Dolcetto D’Alba DOC 2013, Giacomo Fenocchio, które kupicie w WinoBlisko.
- *dla 4 osób
- 2 jajka
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 lekko rozgnieciony ząbek czosnku
- 175 g boczku pokrojonego w kostkę (użyłam w plastrach z Lidla)
- 400 g makaronu tagliatelle (użyłam świeżego z Lidla)
- sól, świeżo mielony pieprz
- Jajka myjemy, wycieramy, wbijamy do miski, roztrzepujemy.
- Dodajemy starty parmezan, mieszamy całość, odstawiamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, podsmażamy lekko rozgnieciony ząbek czosnku, dodajemy boczek.
- Boczek smażymy na chrupiąco. Czosnek usuwamy z patelni kiedy będzie złoty.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu odcedzamy go, wrzucamy na patelnię i mieszamy całość do momentu aż makaron pokryje się boczkiem i oliwą.
- Zmniejszamy ogień, wlewamy jajka z parmezanem i starannie mieszamy.
- Natychmiast zdejmujemy patelnię z ognia.
- Danie doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem oraz parmezanem.
Dodaj komentarz