Akcja reakcja – szybka tarta! Tarta z pomidorami i pini jest na przegryzkę, może być na kolację, może na drugie śniadanie.
Podpieczone ciasto francuskie wypełnione po brzegi pesto, małymi kolorowymi pomidorami i uzależniającymi orzeszkami pini uratowało nasz wieczór.
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 5 łyżek pesto rosso
- ok. 30 kolorowych, małych pomidorów
- 3 łyżki orzeszków pini
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim. Jeśli używamy foremki metalowej, wyłóżmy ją najpierw papierem do pieczenia, a następnie na papier wyłóżmy ciasto.
- Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, aby nie wybrzuszyło się i podpiekamy je ok 15 minut na lekko brązowy kolor.
- Na spód podpieczonego ciasta wykładamy pesto rosso. Rozsmarowujemy je na dnie ciasta.
- na pesto wykładamy umyte pomidorki. Jeśli są duże, kroimy je na pół.
- Całość posypujemy orzeszkami pini, oprószamy solą i pieprzem.
- Tartę pieczemy 30 minut w 180 stopniach.


