Brak produktów w koszyku
Tarta i Quiche – jaka jest różnica?

Dla Magazynu SMAQ 6/2014
TARTA vs QUICHE – decydujące starcie!
Oto nadszedł czas na uporządkowanie wszelkich informacji dotyczących wypieków tart i quiche.
Zarówno tartę jak i quiche możemy upiec w specjalnej, okrągłej formie „z falbankami”. Możemy również wykorzystać tortownicę lub inną, okrągłą formę.
Ciasto do przygotowania tarty i quiche może być kruche słone, kruche słodkie lub francuskie.
Nadzienie również może być dowolne – słodkie, słone, pikantne – wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Tartę i quiche możemy jeść i na zimno i na ciepło. Mogą być przekąską lub samodzielnym daniem.
Na czym więc polega różnica?
TARTA może zawierać w sobie zarówno połączenie śmietanki i jajek jak i innych dodatków.
Może być wypełniona np. serkiem mascarpone i owocami. Może być zapieczona z masą jajecznko-śmietankowo i np. serem.
Tartę możemy przygotować na trzy sposoby:
- zapiekamy ciasto wraz z dodatkami
- najpierw podpiekamy ciasto, a następnie dodajemy dodatki i ponownie zapiekamy całość
- pieczemy ciasto i po upieczeniu dodajemy dodatki
Różnica pomiędzy tartą i quiche jest jedna i bardzo ważna.
QUICHE to placek, którego bazę, wypełnienie stanowi połączenie jajek i śmietanki.
Quiche to odmiana tarty, może być wyłącznie wytrawny.
Bez jajek i śmietanki nie ma mowy o quiche.
Podsumowując:
Ciasto (kruche, francuskie) + jajka+ śmietanka + dodatki – QUICHE
Ciasto (kruche, francuskie) + jajka+ śmietanka + dodatki – TARTA
Ciasto (kruche, francuskie) + bita śmietana, czekolada, owoce itd. – TARTA
Dodaj komentarz