Brak produktów w koszyku
Tarta z białą czekoladą i owocami
Zapamiętajcie przepis na ciasto kruche, bo jest doskonały. I choć wylepiać ciastem formy nie cierpię, to na myśl o tym maślanym, chrupiącym cieście, dostaję przypływu energii. Nie chłodzę ciasta w lodówce. Wyrabiam je z zimnym masłem, a później wylepiam nim wyłożoną papierem formę.
Tak przygotowane i upieczone ciasto jest doskonałą bazą do wypełnienia go masą np. z białej czekolady. Biała czekolada doskonale odnalazła się w połączeniu z malinami i borówkami. Na czekoladową masę możecie wyłożyć dowolne owoce. Maliny mogą być świeże, a mogą być też mrożone. Maliny pięknie się mrożą. Zamrożone maliny możecie dowolnie kruszyć i dodawać czy do ciast, owsianki czy nawet do drinków.
- forma do tarty o średnicy ok. 20 cm
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
- żółtko
- 300 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki 36%
- kubek malin
- pół kubka borówek
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne kawałki masła, żółtko i cukier (puder lub drobny). Ciasto szybko zagniatamy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Formę wylepiamy ciastem.
- Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.
- Ciasto pieczemy na złoty kolor ok 25-30 minut.
- Po upieczeniu ciasto studzimy.
- W garnku podgrzewamy śmietankę. Kiedy będzie gorąca, dodajemy do niej kawałki czekolady i energicznie mieszamy całość.
- Kiedy masa będzie jednolita, wylewamy ją na upieczony spód.
- Na wylaną czekoladę wykładamy owoce (mogą być zamrożone).
- Tartę chłodzimy w lodówce (1,5-2 godziny) aż masa czekoladowa stężeje.
- Tartę również przechowujemy w lodówce. Wtedy masa ma najlepszą konsystencję.
Maleńka bloguje
Wygląda przepysznie, uwielbiam tarty, ale takiej jeszcze nie jadłam :)