Uwielbiam ciasto francuskie w każdej postaci. Dziesiątki pojedynczych arkuszy tworzących całość, cudny maślany smak i poczucie, że można z tym ciastem zrobić wszystko- to jest to :)
Ciasto francuskie króluje na moim stole. Uwielbiam je śniadaniowo, na przekąskę i do kolacji. Nigdy nie robiłam ciasta francuskiego sama. Zawsze używam kupnego. Jest sprawdzone i tanie.
Dziś przedstawiam wyjątkowo prosty sposób na bardzo efektowną tartę. Arkusz ciasta wystarczy podpiec obciążając go dodatkową blachą, a po upieczeniu wystarczy nałożyć na ciasto to, co nam wyobraźnia podpowiada.
* 1 arkusz ciasta francuskiego
* 4 łyżki śmietany 18%
* po 3 łyżki pesto- z bazylii i pomidorów
* 1 ząbek czosnku
* mozzarella- cala kulka lub kostka sera typu feta
* kilkanaście małych pomidorków
* garść świeżej bazylii
Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na pergaminie. Obciążamy go drugą blaszką- ja użyłam małej blaszki- wielkości arkusza ciasta i dodatkowo na niej położyłam niewielkie, żaroodporne miseczki. Trzeba tak zrobić, by podczas pieczenia ciasto nie urosło i nie rozwarstwiło się. Ciasto pieczemy w 190- 200 stopniach ok 15- 20 minut. Po tym czasie na dosłownie kilka minut ściągamy blachę, która obciążała ciasto. Chodzi o to, by ciasto “złapało” zloty kolor.
Przygotowujemy sosy- 2 łyżki śmietany mieszamy z pesto zielonym o dodajemy pół ząbku czosnku. Pozostałą śmietanę mieszamy z pesto czerwonym i również dodajemy pół ząbku czosnku.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na nim sos. Na sos dodajemy ser oraz pokrojone pomidorki. Wstawiamy całość do piekarnika na 5- 6 minut, tak by wszystkie składniki podgrzały się. Na koniec dodajemy pociętą, świeżą bazylię.
Tarta choć zrobiona na francuskim cieście, ładnie się kroi. Polecam ją, jest pyszna :)
Pozdrowienia, Asia
Mamy pierwszy komentarz do “TARTA Z CIASTA FRANCUSKIEGO- z sosem z pesto, serkiem, pomidorami i bazylią”