Brak produktów w koszyku
Tarta z gruszką, serem, szynką i orzechami

Tarta z francuskiego ciasta z dodatkiem Gorgonzoli, szynki parmeńskiej, gruszki i orzechów włoskich to sposób na niespodziewanych gości czy szybką przekąskę.
Sery cudownie łączą się z owocami, a dopełnieniem stają się orzechy. Zdecydowana w smaku Gorgonzola ujmującą łączy się z delikatnie słodką gruszką. A chrupiąca szynka parmeńska wraz ze zrumienionymi orzechami włoskimi idealnie pasuje do całości.
Bazą jest ciasto francuskie – gotowe, lekko podpieczone. Gotową tartę kroimy jak pizzę. Spróbujcie koniecznie tego połączenia, jest pyszne!
- *dla 3 osób
- gotowe ciasto francuskie
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 4 łyżki Gorgonzoli
- 2 gruszki
- garść orzechów włoskich
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na papierze do pieczenie i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.
- Ciasto francuskie podpiekamy ok. 10 minut na lekko złoty kolor.
- Podczas pieczenia (pomimo nakłucia) ciasto może urosnąć. Po wyjęciu go z piekarnika, nożem nakłuwamy ciasto tak, by opadło.
- Na podpieczonym cieście układamy plastry szynki parmeńskiej.
- Na szynce układamy cienkie plastry umytej gruszki.
- na gruszce układamy kawałki Gorgonzoli.
- Całość posypujemy orzechami włoskimi i zapiekamy w 180 stopniach ok. 20 minut.
- Ciasto francuskie powinno być złote, ser roztopiony, gruszka miękka, a szynka i orzechy chrupiące.
- Opcjonalnie całą tartę możemy posypać świeżym tymiankiem i polać miodem.


Dodaj komentarz